Ruokavirasto: Kuorttisen kanalanäytteen saastuminen laboratoriossa varmistui
Asia varmistui Ruokaviraston tutkimuksessa, jossa kanalanäytteestä ja vertailumittausnäytteestä eristettyjen salmonellabakteerien perimät vertailtiin.Lappeenrantalaisen Kuorttisen kanalan näyte on saastunut salmonellabakteerilla Eurofins Scientific Finland Oy:n Helsingin laboratoriossa. Ruokaviraston tiedotteen mukaan näyte saastui kanalanäytteen kanssa samaan aikaan laboratoriossa käsitellystä vertailumittausnäytteestä.
Asia varmistui Ruokaviraston kokogenomisekvensointitutkimuksessa, jossa kanalanäytteestä ja vertailumittausnäytteestä eristettyjen salmonellabakteerien perimät vertailtiin.
Laboratorion salmonellanäytteiden käsittelyssä ei ole todettu lainsäädännön tai Ruokaviraston ohjeistuksen vastaisuuksia. Ruokavirasto on kuitenkin tunnistanut laboratorion toiminnassa kanala- ja vertailumittausnäytteen käsittelyssä joitain vaiheita, jotka lisäävät ristisaastumisen riskiä.
Laboratorio on toteuttanut ja suunnitellut korjaavia toimenpiteitä toiminnan kehittämiseksi. Ruokavirasto kehotti laboratoriota korjaamaan toimintatapoja salmonellatutkimuksessa ristisaastumisen riskin vähentämiseksi.
Ruokavirasto auditoi salmonellatutkimuksen laboratoriossa alkusyksyllä 2024 ja tarkastaa korjaavien toimenpiteiden toteutumisen.
Lappeenrannassa toimivan Kuorttisen luomukanala joutui painajaismaiseen tilanteeseen toukokuun puolivälissä, kun heidän 4 000 luomukanaansa teurastettiin väärän salmonelladiagnoosin takia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




