Reilu ja luomu lammas kiinnostaa ruokailijoita
Eettisen ja ekologisen ruuan arvostus ovat tehneet lampaasta kiinnostavan kotieläimen ja aterioiden raaka-aineen. Lampaanliha tekee kauppansa sekä tavanomaisena että yhä enemmän myös luomuna.Suomalaisen lampaanlihan tuotannossa yhdistyy monta hyvää asiaa: lampuri pystyy aloittamaan lampaiden pidon maltillisella rahamäärällä ja laiduntava lammas säilyttää uhanalaisia luontotyyppejä ja kansallismaisemaa.
Lisäksi karitsa kasvattaa suosiotaan ruuan raaka-aineena, ja kotikokit ovat oppineet käyttämään halvempia ruhonosia.
Kaiken kaikkiaan lammastalouden kannattavuuden koheneminen sekä eettisen ja ekologisen ruuan arvostus ovat tehneet lampaasta kiinnostavan kotieläimen, kertoo lammastalouden kehityspäällikkö Pia Parikka Pro Agria Keskusten liitosta.
EU:n liittymisen seurauksena lammastalouden kannattavuus romahti. Parikan mukaan vaikeudet ovat muovanneet lampureista maaseutuyrittämisen edelläkävijöitä.
Kotimainen lampaanlihaa myydään pääosin suoraan tilalta. Valtaosa lampureista haluaisi kuitenkin myydä lihan suoraan teurastamoille, koska suoramyynti on työlästä.
Parikan mukaan perinteisen teuraskaupan ja suoramyynnin välimaastoon tarvitaan uusia myyntikanavia ja tapoja toimia. ”Meidän täytyy löytää uusia keinoja markkinoida, jotta liha säilyttäisi menekkinsä ja lisäarvonsa ketjussa.”
”Vastuullisen tuotantotavan ja reilun kaupan hengessä rakennetun karitsabrändin avulla lähimyynnin ajatusta voitaisiin laajentaa”, Parikka jatkaa.
Suomessa syödystä karitsanlihasta noin 40 prosenttia on kotimaista. Luomukaritsa kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta.
Luomulampaan kasvatus on lisääntynyt viime vuosina tuntuvasti. Luomu-uuhien määrä on viidessä vuodessa kaksinkertaistunut lähes 18 000:een. ”Tavanomainen lammastuotanto on kasvanut samassa ajassa viidenneksellä”, kertoo Luomuliiton eläintuotannon asiantuntija Katarina Rehnström .
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


