Tuore ruoho ja puna-apilasäilörehu lypsättävät omega-maitoa
Lypsylehmän ruokinta vaikuttaa maidon rasvahappokoostumukseen, tuoreessa väitöstutkimuksessa todetaan.
lehmä rantalaitumella laidun Risto ja Pirjo Piispasen lypsykarja josta Jalostussonni keinosiemennykseen Kuva: Markku VuorikariMiten lypsykarjaa kannattaisi ruokkia, jotta sen maito sisältäisi enemmän terveellisiä tyydyttymättömiä rasvahappoja?
Tätä selvitti MMM Anni Halmemies-Beauchet-Filleau väitöstutkimuksessaan. Halmemies-Beauchet-Filleau on toiminut Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n ja Helsingin yliopiston tutkijana.
Maitotuotteet ovat länsimaisessa ruokavaliossa merkittävä tyydyttyneiden rasvahappojen lähde. Tutkimuksen tavoitteena oli kehittää ruokintamalli, joka vähentää tyydyttyneiden rasvahappojen ja lisää tyydyttymättömien rasvahappojen, erityisesti öljyhapon (omega-9) ja alfalinoleenihapon (omega-3), osuutta maidossa.
Rehun säilöntämenetelmän vaikutusta tutkittiin syöttämällä lehmille niittorehua, heinää, painorehua ja happosäilöttyä rehua. Terveellisin rasvakoostumus saatiin laidun- tai tuoreella niittorehulla.
”Tuore ruoho vähentää tyydyttyneen palmitiinihapon ja lisää tyydyttymättömän öljyhapon osuutta maitorasvassa heinäruokintaan verrattuna”, Halmemies-Beauchet-Filleau kertoo.
Lisäksi tutkittiin, miten heinäkasvisäilörehun vaihtaminen puna-apilasäilörehuun vaikuttaa ja miten kasviöljylisä ruokinnassa toimii.
”Heinäkasvisäilörehun korvaaminen puna-apilalla vähensi suoraviivaisesti rasvahappojen tyydyttymistä pötsissä ja lisäsi alfalinoleenihapon pitoisuutta maitorasvassa”, Halmemies-Beauchet-Filleau toteaa.
Myös maltillinen kasviöljylisä muutti maitorasvan koostumusta edelleen ihmiselle suotuisammaksi.
Halmemies-Beauchet-Filleaun väitöskirja tarkastetaan 29.11. Helsingin yliopistossa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

