Ravintoloiden pian ilmoitettava kirjallisesti lihan ja kalan alkuperä
Tuontilihasta suuri osa myydään ravintoloissa.
Käsittelyssä oleva asetus velvoittaisi ensi vuonna ravintolat ilmoittamaan lihan alkuperämaan kirjallisesti. Kuva: Jaana KankaanpääLihan ja maidon alkuperämerkinnät kiristyivät kesäkuun alussa kaupassa myytävissä tuotteissa. Kuluttajapakkauksesta pitää löytyä tieto lihan ja maidon alkuperästä.
Nyt maa- ja metsätalousministeriö on valmistellut asetuksen, joka velvoittaisi ravintolat ilmoittamaan lihan ja kalan alkuperämaan kirjallisesti esimerkiksi ravintolan seinässä olevassa taulussa.
Asetusteksti menee tämän viikon perjantaina Brysseliin tarkistettavaksi, kertoo maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) erityisavustaja Risto Lahti Maaseudun Tulevaisuudelle.
Jos asiat etenevät suunnitellusti, tulee laki voimaan ensi vuoden keväällä. Siinä annettaisiin ravintoloille siirtymäaika miettiä kuinka alkuperätiedot olisivat asiakkaiden näkyvillä jatkossa.
"Lihajalosteita asetus ei koskisi", Jari Leppä sanoi MTK:n lihavaliokunnan seminaarissa Helsingissä tänään.
Syyksi hän kertoi, että tukut eivät nykyisellään saa tietoa tuontijalosteiden lihan alkuperästä.
Hänen mukaansa valmistelut jalosteiden suhteen jatkuvat. ”Tavoite on, että lähivuosina myös jalosteissa olevan lihan alkuperä ilmoitetaan.”
Tänä kesänä brasilialaisen pilaantuneen lihan tuonti Eurooppaan aiheutti kohua. Tuolloin uutisoitiin, että valtaosa Suomeen tuodusta brasilialaislihasta päätyy ravintoloihin.
Lue myös:
Lihan ja maidon alkuperää ei voi enää piilotella - pakollinen merkintä käyttöön
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
