Virossa maidontuotanto ollut EU:n kannattavinta
Viron maidontuotannon kannattavuus oli vuonna 2012 EU:n kärjessä. Liettua oli EU:n viides, Suomi ja Latvia keskikastia.
Suomessa maidontuotannon kannattavuuskerroin oli 0,69 vuonna 2012. Virossa se oli 1,56. Ruotsin ja Tanskan maidontuotannon kannattavuuskertoimet olivat vain 0,17 ja 0,14. Kuva: Markku VuorikariVuonna 2012 EU:n lypsykarjatilojen keskimääräinen kannattavuuskerroin oli 0,65. Maidontuottaja sai työtunnilleen 4,7 euron palkan ja yritykseen sijoitetulle pääomalleen 2,3 prosentin korkotuoton.
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n kannattavuusvertailun perustana ovat EU:n juuri julkaisemat tilivuoden 2012 tulokset.
Aineisto sisältää noin 85 000 tilaa, joista 15 000 on maitotiloja. Suomen tulokset perustuvat MTT:n kannattavuuskirjanpitoaineistoon.
Viimeaikaiset maidon hinnanalennukset eivät aineistossa näy. Niiden vaikutuksia voidaan kuitenkin tulkita paremmin, kun tunnetaan eri jäsenmaiden kannattavuustaso, MTT:n laskentatoimen päällikkö Arto Latukka toteaa.
Maidontuotannon kannattavuuskerroin oli paras Virossa, 1,56. Seuraavina olivat Unkari 1,51:n, Portugali 1,46:n, Tsekin tasavalta 1,31:n, Liettua 1,14:n ja Italia 1,11:n kannattavuuskertoimilla.
Suomen kannattavuuskerroin oli 0,69 ja Latvian 0,67.
Heikoimmin pärjäsi Slovakian maidontuotanto, jonka kannattavuuskerroin painui negatiiviseksi. Seuraavaksi huonoimmat olivat Ruotsi ja Tanska, joiden maidontuotannon kannattavuuskertoimet olivat 0,17 ja 0,14.
”Maidontuotannon myyntituotot ja tuet riittivät kattamaan tuotantokustannukset kuudessa jäsenmaassa, joissa kannattavuuskerroin oli suurempi kuin yksi”, Latukka tarkentaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

