Tuottajien viesti on synkkä: Naudanlihantuotanto on ajettu syöksykierteeseen ‒ maaliskuussa on myöhäistä rukata tuottajahintaa
Naudanlihantuottajien tuotantokustannukset ovat vuodenvaihteen jälkeen nousseet noin 1,7 euroa tuotettua lihakiloa kohden.
Liperiläinen naudanlihantuottaja Vesa Eronen kannustaa koko toimialaa työskentelemään kovemmin ja löytämään keinot alan kannattavuuden eteen. Kuva: Lari LievonenNyt puhutaan enää kuukausista, kun nautatiloja alkaa tippua rytinällä. Tuotantokustannusten nousun ja tuottajahinnan yhdistelmä on kestämätön.
Naudanlihantuottajien tuotantokustannukset ovat vuodenvaihteen jälkeen nousseet noin 1,7 euroa tuotettua lihakiloa kohden, laskeskelevat liperiläinen Vesa Eronen, toivakkalainen Lauri Jaatinen ja kauhavalainen Hannu Karkaus.
Eronen on HKScanin:n tuottaja, Jaatinen Atrian ja Karkaus Snellmanin. Miehet keskustelivat naudanlihantuotannon nykytilasta ja tulevaisuudesta perjantaina teams-palaverissa.
”Tuottajahintaan pitäisi saada kiireesti vähintään 50 sentin korotus. Euron korotuksella pystyisi jo välillä vähän hengittämään”, kuvailee tilanteen kriittisyyttä Jaatinen.
Hän on Atrian tuottajaosuuskunnan Lihakunnan hallintoneuvoston jäsen, MTK-Keski-Suomen johtokunnan jäsen ja Itä- ja Keski-Suomen MTK-liittojen lihavaliokunnan puheenjohtaja.
Euron korotus lihakiloa kohti ei kuulosta välttämättä paljolta. Mutta jos tuotantomäärä on noin 700 tonnia vuodessa, kuten Erosella, eurolla on suuri merkitys.
”Tässä on nyt koolla kolmea sukupolvea ja kolmea lihataloa edustavat tuottajat. Ei tässä ole kyse tietyntyyppisten tilojen ongelmista. Tässä on kyse toimialan ongelmasta”, tiivistää Jaatinen miesten pohdinnat.
”Me rahoitamme teollisuutta velkarahalla ja velkaannumme joka päivä lisää. Kauppa ei tingi katteestaan piirun vertaa, vaan tekee ennätystulosta kvartaali kvartaalilta. Kyllä tilanteesta pitää saada aikaiseksi avointa ja julkista keskustelua”, toteaa Eronen.
”Halutaanko kotimaista tuotantoa ensinkään? Saadaanko ala tervehtymään, vai onko alasajo lopullinen tie?”, hän pohtii.
Tuottajahintaan on jo tullut hivenen yli euron korotus. ”Mutta kuinka paljon kuluttajahintaa on korotettu? Kyllä minulla on ainakin huoli liian suurien kaupan katteiden takia kuluttajien rahojen riittävyydestä”, jatkaa Eronen pohdintaa.
Maidontuottajat ovat perustaneet ensimmäisen tuottajaorganisaationsa. Naudanlihantuottajilla ei ole aikaa perustaa organisaatioita, tilanne on aivan liian akuutti.
”Toista tällaista vuotta ei kestä. Jos tällä tiellä jatketaan, alalla ei ole tulevaisuutta”, toteaa Jaatinen yksiselitteisesti. Tulevan talven rehuviljat tuottajat ovat ostaneet velaksi, että eläimet saa ruokittua.
”Kellä vain on mahdollisuus, niin alalta pois. Viesti on tyly, mutta niin se vain on”, kommentoi Eronen.
Alasajot tulevat tapahtumaan joko hallitusti tai hallitsemattomasti.
Kaikki miehet toteavat ykskantaan, että maaliskuussa on myöhäistä ruveta rukkaamaan tuottajahintoja. ”Tilanteeseen on saatava korjausliike tämän vuoden puolella.”
Nousseista tuotantokustannuksista kipeimmät ja hankalimmat ovat viljan, polttoaineiden ja lannoitteiden hinnannousut.
”Niihin hintoihin meillä ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa”, toteaa Karkaus.
Eronen on HKScanin suurimman omistajan, tuottajaosuuskunta LSO:n hallintoneuvoston jäsen ja nautaryhmän puheenjohtaja, eikä kommentoi yhtiön toimitusjohtajatilannetta.
”Kannustan vain koko toimialaa työskentelemään kovemmin ja löytämään keinot alan kannattavuuden eteen.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







