Ruotsissa riittää viljaa vientiin, mutta lihan kotimaisuusaste on aivan muuta
Lintuinfluenssa on vähentänyt kananmunien tuotantoa Ruotsissa.
Lihapullat ovat ruotsalaistenkin suosikkiruokaa, mutta aina siihen ei riitä kotimaista lihaa. Kuva: Sanne KatainenRuotsissa tuotetaan viljaa yli oman tarpeen ja sitä riittää vientiin noin 1,3 miljoonaa tonnia vuodessa. Myös sokeria riittää kattamaan kotimaan kulutus.
Kotieläintuotteiden tilanne on vastakkainen.
Kotimaisen sianlihan osuus markkinoista oli Ruotsissa viime vuonna noin 83 prosenttia, naudanlihan 58 prosenttia, siipikarjanlihan 76 prosenttia ja karitsanlihan 30 prosenttia, kertoo Jordbruksaktuellt.
Lintuinfluenssan vaivaama kananmuna-ala tuotti viime vuona munia 89 prosenttia Ruotisin kokonaiskulutuksesta. Vuotta aikaisemmin lukema oli yli 97 prosenttia.
Maidon omavaraisuus lähentelee 100 prosenttia, mutta juuston on noin 42 prosenttia, voin 57 prosenttia ja kerman hieman alle 80 prosenttia.
Jalostamattomista ruokaperunoista ruotsalaiset pitävät hallussaan 92 prosentin markkinaosuutta porkkanoiden yltäessä 97 ja sipuleiden 80 prosenttiin.
Kotimainen kurkku nappasi viime vuonna markkinoista 49 prosenttia, omena 28 ja tomaatti vain noin 17 prosenttia.
Jordbruksaktuellt: Så mycket av den totala förbrukningen produceras i Sverige
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





