Koneviesti: ”Huoltovarmuus ei ole mikään vitsi” – Suvi Rantalalle boilerinkasvatuksessa tärkeintä on eläinten hyvinvointi, mutta samalla hän kantaa huolta myös yhteiskunnasta
Suvi Rantala on onnistunut yhdistämään maaseudun arjen Helsingissä hankittuun kaupallisen alan koulutukseen. Asiat onkin hyvä pitää tasapainossa. 70 000 broilerin tilan pyörittäminen vaatii monia taitoja.Lapualaisen Rantalan Broileri Oy:n omistava Suvi Rantala ymmärtää eläinten hyvinvoinnin tuovan mielenrauhaa myös tuottajalle. Suvin mielestä vastuullisessa ammatissa hyvää on myös vapaus. Vuosittaiset seitsemän broilerierää toki rytmittävät työntekoa. Normaalien toimistotyöaikojen seuraaminen voisi olla vaikeaa.
Alassa kiinnostaa etenkin sen haastavuus. Jokainen broilerierä on erilainen, ja toimintaa voi aina parantaa. Oleellista ovat laadukkaat rehujen raaka-aineet ja toiminnan jatkuva kehittäminen.
Vastapainoa arjelle tuovat luottamustehtävät. Helsingissä opiskelleena Rantala tietää, että elämä voisi olla myös hyvin erilaista. Maaseudulla ja vastuullisessa työssä asiat voivat vaatia järjestelyjä.
"Koskaan ei ole helppoa, mutta ei tämä ainakaan yksitoikkoista ole. Kasvatus on riskialtista hommaa, kun ollaan tekemisissä elävien eläinten kanssa. Stressinsietokykyä vaaditaan runsaasti", Rantala kuvailee.
Kokemusten mukaan pandemia on kasvattanut kotimaisen ruuantuotannon arvostusta.
”Jos koronassa on ollut jotain hyvää, niin ihmiset ovat alkaneet arvostaa enemmän puhdasta kotimaista ruokaa ja etenkin sen olemassaoloa. Toivon tämän jatkuvan myös myöhemmin."
"Keskustelua on hyvä pitää yllä – ihmisiä ei tarvitse pelotella, mutta huoltovarmuus ei ole mikään vitsi.”
Lue lisää Suvin ajatuksista Koneviestin nettisivuilta !
Sinua saattaa kiinnostaa myös muut Alansa ammattilainen -jutut:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

