
"Nykypäivän maataloutta ei voi jättää yhden kortin varaan"
Anna-Leena ja Pekka Kemppaisen maatilaa kehitetään luontevasti myös tulevaa sukupolvea ajatellen.
Henriikka Kemppainen, Anna-Leena Kemppainen, vävypoika Juuso Seppä, Eero Kemppainen ja Pekka Kemppainen pyörittävät maatalousvetoista monialayritystä Pyhännän Tavastkengällä. Kuva: Anne Anttila
Pekka Kemppainen on rakentanut kotitilansa ympärille sarjan maidontuotantoa tukevia liitännäistoimintoja. Kuva: Anne AnttilaPyhännän Tavastkengällä Anna-Leena ja Pekka Kemppaisen katse tulevaan on valoisa.
"Tilanne voisi olla toinen, jos arki pyörisi puhtaasti lehmien varassa. Perusmaatalouden ympärille kehitetty liitännäistoiminta on osoittautunut meidän kohdalla järkiratkaisuksi. Toimeentulo ei ole pelkästään tuotettujen maitokilojen varassa ja samalla voimme tarjota työtä myös lapsillemme, unohtamatta myöskään vävypoikaa", 50 lypsävän tilaa pitävä isäntäpari hymähtää tyytyväisenä.
He ovat isännöineet Pekan kotitilaa vuodesta 1994 lähtien. Ennen sukupolvenvaihdosta tilaa asutti lihakarja, mutta kiinteistöhuoltoalalla toiminut Pekka ja karjatalousagrologiksi kouluttautunut Anna-Leena päätyivät muuttamaan tuotannonsuuntaa.
"Ostin muutaman lehmävasikan ja siitä se sitten lähti. Lihakarjalle rakennettu navetta remontoitiin lypsykarjalle sopivaksi ja parsipaikkoja tehtiin 25. Kuitenkin jo muutaman vuoden kuluttua päädyimme rakentamaan kokonaan uuden parsinavetan. Tämän myötä myös lypsypaikkojen määrä tuplaantui", Anna-Leena muistelee.
Anna-Leenan vastatessa karjanhoidosta, isäntä keskittyi liitännäistoimintaan. Vuonna 2003 Pekka oli perustamassa lähienergiaan keskittyvää Latvaenergia Oy:tä. Yritys on saanut ajan saatossa hyvän nosteen ja tuottaa tällä hetkellä kaukolämpöä Pyhännän taajamaan ja Muhoksen Leppiniemeen.
Kaksi vuotta sitten Pyhännän teollisuusalueelle valmistui oma lämmöntuotantolaitos, joka tuottaa prosessihöyryä alueella oleviin tehtaisiin. Höyryä toimittava energialaitos tarvitsee polttoaineekseen haketta, jonka toimittamisesta vastaa maatilan liitännäistoiminta.
"Raaka-aine tulee pääsääntöisesti alueen metsänomistajilta. Hake tuo mukavan työketjun myös omalle tilalle, sillä meidän Eero sekä vävypoika Juuso vastaavat puun hakettamisesta ja kuljetuksesta", Pekka iloitsee.
Maidon ja lämmön lisäksi Kemppaisen tilalla tuotetaan myös erilaisia kiinteistöhoitoon liittyviä palveluita, kuten hiekoituksia ja ulkoilualueiden hoitoa.
"Nykypäivän maataloutta ei voi jättää yhden kortin varaan. Meidän kohdalla liitännäistoimintojen kehittämistä motivoi myös jälkipolvi. Tällä tavoin voimme työllistää koko perheen ja jos hyvä tuuri käy, niin jatkajakin löytyy omasta porukasta", Kemppaisen isäntäpari iloitsee.
Perheen Henriikka-tytär on kiinnostunut karjanhoidosta ja tulevaisuudessa jopa tuotannon jatkamisesta.
"Aika näyttää. Viihdyn navetassa, mutta päätöksiä ei tarvitse tehdä vielä vuosiin. Tässä vaiheessa jatkamme entiseen malliin. Vastaamme äidin kanssa navettahommista ja keskitymme siihen, että karja voi hyvin", Henriikka pohtii.
Myös Anna-Leenalle on tärkeää, että työt navetassa sujuvat mallikkaasti.
"Kaikki lähtee siitä, että karja ja karjanhoitajat voivat hyvin. Panostamme eläinten terveyteen, mutta unohtaa ei sovi myöskään meidän omaa jaksamista", Anna-Leena muistuttaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

