Pääosa rehu-valkuaisestagmo-vapaata
”Soija kattaa vain runsaan kolmanneksen eläinten rehuihin käytetystä valkuaisesta. Pääosa on rypsi- ja rapsirouhetta ja se on gmo-vapaata”, toteaa johtaja Leif Liedes Raisioagrosta.
Suomessa käytetään vuosittain 400–450 miljoonaa kiloa valkuaisrehua, josta runsaat 150 miljoonaa kiloa on soijarouhetta. Pääosa, 270–280 miljoonaa kiloa, on rypsi- ja rapsirouhetta.
”Naudoille ja kalankasvatukseen toimitetaan pelkästään gm-vapaita rehuja”, Liedes sanoo.
Valkuaisrehun kotimaisuus on ollut vuosia alhainen ja viljelyn kutistuminen on alentanut kotimaisuusastetta edelleen. Osuus lienee enää hiukan päälle 10 prosenttia. Rypsi- ja rapsirouheen kokonaismäärästä vain noin neljännes on puristettu kotimaassa kasvaneesta sadosta.
Raisioagro on linjannut uudelleen öljykasvien puristamista ja puristamoa pyöritetään sen verran kuin kotimaan kasviöljyn tarve edellyttää. Loppu katetaan valkuaisrehujen tuonnilla. Jonkin verran tuodaan myös rapsinsiementä, jotta kasviöljyä saadaan riittävästi.
Liedeksen mukaan Raision kasviöljypuristamo pystyisi jalostamaan likimain kaiken yhtiön tarvitseman valkuaisrehun, mutta se olisi tappiollista.
Kasviöljyn maailmanmarkkinahinta on niin alhainen, ettei siementä kannata tuoda tänne puristettavaksi ja myydä öljyä sen jälkeen maailmanmarkkinoille.
Rapsirouhe ja öljykasvien siemenet tuodaan eri puolilta Eurooppaa, etupäässä Saksasta ja Englannista.
VEIKKO NIITTYMAA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
