ATL: Ruotsalaisäiti vaati ja sai lapsilleen kotimaista kouluruokaa
Kun Drottningdalin koulussa syödään thaimaalaista broileria, Gustawssonin perheen pojat hakevat keittiöstä omat annoksensa: ruotsalaista broileria. Asiasta kertoo ruotsalainen ATL-lehti.Ruotsalainen maidontuottaja Anette Gustawsson hermostui siihen, että hänen lapsilleen tarjottiin koulussa tuontilihaa.
”Tarjolla oleva liha on tuotettu sellaisin menetelmin, että jos me toimisimme samoin, meistä ilmoitettaisiin poliisille”, hän sanoo.
Yksi esimerkki on sikojen häntien katkonta. Ruotsin radio kertoi vuodenvaihteessa, että porsaiden hännät typistetään lähes kaikissa EU-maissa, vaikka leikkaamisen kieltävä direktiivi on ollut voimassa 11 vuotta. Vain Suomessa, Ruotsissa ja Liettuassa häntien leikkaaminen oli tuolloin kiellettyä.
Gustawsson vaati, että hänen lapsilleen taataan koulussa eettinen erikoisruokavalio: lihan pitää olla tuotettu ruotsalaisten hyvinvointivaatimusten mukaan.
Vaatimus meni läpi, vaikkakaan ei helposti. ”Ensin minulle sanottiin, että jos teidän lapsille taataan ruotsalaista ruokaa, seuraavaksi koulun norjalaisoppilaat vaativat norjalaista ruokaa.”
Gustawsson korosti, ettei hänen vaatimuksessaan ole kyse lihan alkuperästä vaan sen tuotantotavan eettisyydestä.
Perheen Norrtäljen Drottningdalin koulua käyvät pojat saivat lopulta luvan syödä eri ruokaa kuin koulukaverinsa.
Gustawssonin tavoitteena oli herättää keskustelua, ja siinä hän on onnistunut.
Ensin koulussa.
”Meidän lapsemme hakevat oman ruokansa koulun keittiöstä. Kaverit kysyvät, mitä saitte. ’Ruotsin eläinsuojelusäädösten mukaan tuotettua lihaa’, lapset vastaavat. Koulukaverit haluavat sitä myös ja kertovat asiasta vanhemmilleen, ja niin ajatus leviää.”
Asia on nyt noussut esille myös ruotsalaisissa tiedotusvälineissä. Gustawsson toivookin, ettei eettinen ruoka pian enää ole erityisruokavalio vaan käytäntö.
Alkuperäinen artikkeli ATL:ssä
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

