Suomen paras hunaja tuotettiin tänä vuonna Alhojärven kylän perinnemaisemissa Jämsässä
Kilpailussa oli osallistujia enemmän kuin koskaan ennen.Suomen paras hunaja 2019 -kilpailun on voittanut jämsäläinen Vilma Jylkkä. Voittaja valittiin Suomen Mehiläishoitajain Liiton Sadonkorjuuseminaarissa järjestetyssä hunajakilpailussa Porissa 26. lokakuuta.
Kilpailuun tuotiin tänä vuonna 155 hunajaa. Se on suurin osallistujamäärä koskaan, ja kertoo mehiläistarhauksen suosion kasvusta ja erilaisten hunajien arvostuksesta. Pölyttäjät ja lähiruoka kiinnostavat ihmisiä, todetaan Suomen Mehiläishoitajainliiton tiedotteessa.
Kilpailusarjoja oli neljä: kiteytetty, juokseva ja vapaasti kiteytyvä hunaja sekä lajihunaja. Yleisö äänesti esiraadin valitsemista hunajista kunkin sarjan voittajan. Lisäksi yleisö äänesti finalistien joukosta kaikkein parhaana pitämäänsä hunajaa.
Kymmenisen vuotta mehiläistarhausta harrastanut Vilma Jylkkä vei hunajallaan voiton koko kilpailun lisäksi kiteytetyn hunajan sarjassa. ”Hunaja on peräisin kotitarhaltani Jämsän Alhojärven kylältä, joka on perinnemaisemaksi luokiteltua viljelyaluetta”, hän kertoo.
Kauniin valkeassa loppukesän hunajassa on Jylkän arvion mukaan ainakin horsmaa, vadelmaa ja hunajakukkaa. Lisäksi hunajassa oli tänä vuonna jokin ihan oma jännittävä makuvivahteensa, jonka kasvialkuperää tarhaaja ei osaa nimetä.
Lajihunajien sarjan voitti Karri Pyhtilä, jonka hunaja oli tuotettu Kiiminkijokivarressa. Vapaasti kiteytyvän hunajan sarjan voitto lähti niin ikään Ouluun Heikki Dubatscheffille.
Juoksevan hunajan sarjan voiton jakoivat kokeneet mehiläistarhaajat Jorma Sahinaho Saarijärveltä ja Kari Vääräkangas Ylivieskasta.
Lisäksi paikallisyhdistysten parhaaksi hunajaksi valittiin Stadin Tarhaajien ja Hunajafrendien hunaja, joka oli tuotettu Perhon Liiketalousopiston kattoterassilla Helsingin kantakaupungissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

