Lihan tuotanto ja kulutus vähenivät hieman
Tammi–elokuussa tuotettiin lihaa 251 miljoonaa kiloa, neljä prosenttia viime vuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän. Lihansyönti väheni kaksi prosenttia 267 miljoonaan kiloon.
Lihalajista riippumatta kulutuksesta oli kotimaista noin 80 prosenttia. Karitsanliha oli poikkeus, sen kotimaisuusaste jäi 40 prosenttiin.
Suomen Gallup Elintarviketiedon lihabarometrin mukaan lihaa vietiin noin 33 miljoonaa ja tuotiin 50 miljoonaa kiloa.
Lihakiloista tuotettiin eniten sikaa, 122 miljoonaa kiloa. Määrä on 8 prosenttia viime vuoden tammi–elokuuta pienempi.
Sianlihaa syötiin tuotantoa vastaava määrä. Laskua vuoden takaiseen tuli viisi prosenttia.
Sekä sianlihan vienti että tuonti olivat parinkymmenen miljoonan kilon tietämillä.
Naudanlihan tuotanto kipusi tammi–elokuussa prosentin verran 53 miljoonaan kiloon.
Kulutus pysytteli viime vuoden lukemissa ja oli 66 miljoonaa kiloa, josta kotimaista oli vajaa 80 prosenttia. Naudanlihaa ei juuri viety tuonnin ollessa 14 miljoonaa kiloa.
Siipikarjanlihan 75 miljoonasta tuotetusta ja 74 miljoonasta kulutetusta kilosta valtaosa oli broileria.
Siipikarjanlihaa vietiin 13 miljoonaa ja tuotiin 11 miljoonaa kiloa.
Karitsanlihan tuotanto nousi peräti 11 prosenttia viime vuoden tammi–elokuuhun verrattuna ollen 400 000 kiloa. Sen sijaan kulutus laski kaksi prosenttia, 100 000 kiloon.
Karitsanlihaa ei viety ollenkaan ja tuotiin 600 000 kiloa.
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
