Antibiootteja kestävät bakteerit paheneva ongelma Tanskassa
Lähes puolet tanskalaisesta siipikarjanlihasta sisälsi viime vuonna monille antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita.
Tilanne on huolestuttava, koska bakteerien vastustuskyky koskee monia ihmistenkin lääkinnässä käytettyjä antibiootteja.
Vielä vuonna 2010 bakteereita löydettiin vain joka kymmenennestä näytteestä, ilmenee tuoreesta tanskalaisraportista. Sen on laatinut Danish Integrated Antimicrobial Resistance Monitoring and Research Programmee (Danmap).
Monille antibiooteille vastustuskykyisiä niin sanottuja ESBL-bakteereita löydettiin runsaasti myös Tanskaan tuodusta siipikarjanlihasta. Näytteistä noin puolet sisälsi ESBL-bakteereita.
Vanhempi tutkija Yvonne Agersø Danmapista pitää tilannetta huolestuttavana.”On olemassa riski, että bakteerit siirtyvät siipikarjasta ihmisiin”, hän toteaa tutkimuslaitoksen tiedotteessa.
Tutkijat eivät tiedä, miksi ESBL-bakteerien määrä on kasvanut.
Yhdeksi syyksi epäillään laajavaikutteisen kefalosporiini-nimisen antibiootin käyttöä. Sitä tosin ei ole käytetty Tanskassa siipikarjan lääkinnässä enää vuosikymmeneen. Bakteerien epäillään siirtyneen ulkomailta tuoduista emoista tanskalaisiin lintuihin.
Emoja tuotetaan Euroopassa vain muutamassa laitoksessa. Niissä kefalosporiinia annetaan yleisesti varsinkin vientiin päätyville linnuille, Danmap kertoo.
Tanskalaiset sikatilat luopuivat vuonna 2010 vapaaehtoisesti kefalosporiinin käytöstä. Tämän ansiosta ESBL-bakteerien määrä sianlihanäytteissä on vähentynyt.
Näytteitä otettiin 78 sikaerästä, joista vajaasta neljästä prosentista tavattiin ESBL-bakteereita. Vuonna 2010 vastaava osuus oli 11 prosenttia.
ESBL- ja AmpC-entsyymejä tuottavat bakteerit ovat resistenttejä eli vastustuskykyisiä hyvin monille niin sanotuille beetalaktaamiantibiooteille, jotka ovat ihmisten lääkinnässä tärkein antibioottiryhmä.
Eläimet voivat toimia resistenttien bakteerikantojen ja resistenssigeenien varastoina. Bakteerit voivat levitä ihmisiin esimerkiksi suoran kosketuksen ja elintarvikkeiden välityksellä.
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA julkaisi viime vuonna arvion, millainen kansanterveydellinen riski elintarvikkeiden ja tuotantoeläinten laajakirjoisia beetalaktamaaseja tuottavat bakteerit ovat.
Arviossa kerrotaan, että ESBL/AmpC-entsyymejä tuottavat salmonellat ja E. coli -bakteerit ovat maailmanlaajuisesti lisääntyneet eläimissä ja elintarvikkeissa vuodesta 2000 lähtien.
Niitä on tavattu kaikilla tuotantoeläinlajeilla, mutta yleisimpiä ne ovat siipikarjassa ja siipikarjatuotteissa.
MAIJA ALA-SIURUA
http://www.danmap.org/
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
