Lämpösummatiedoista apua sadon ennakointiin
Tänä keväänä Suonenjoella aloitettiin viidellä tilalla lämpösummamittaukset, joiden avulla yritetään tehdä sadonkorjuun alkamisesta ja pääsadon ajoittumisesta entistä ennakoitavampaa.
”Tutkimusta tehdään viljelijöiden aloitteesta. Toteuttajina ovat Helsingin yliopisto professori Timo Hytösen johdolla ja Sisä-Savon marjaosaamiskeskus”, kertoo toiminnanjohtaja Eeva Leppänen Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksestä.
Milja ja Petri Koposen tilalta lämpötilojen keräin löytyy, ja isäntäpari on sitoutunut tekemään muistiinpanoja sadon kehittymisestä. ”Kaikkeenhan me lähdemme aina innolla mukaan, mikä vain voi viedä viljelyä eteenpäin”, sanoo emäntä Milja Koponen.
Hän on suorittanut marjatilayrittäjäammattitutkinnon ja on tilalla emäntänä kuudetta kesää.
Lämpösummalaskurit laitettiin pellolle pieniin telineisiin huhtikuun 22. päivänä, ja tänä kesänä niihin piti ohjelmoida lisäaikaa, koska sato kypsyy poikkeuksellisen myöhään.
”Tutkimuksessa selvitetään päälaji Polkan vaatimia lämpösummia, eli millaisissa olosuhteissa kasvu alkaa, kukinta etenee ja marjat kypsyvät. Keskiarvotietoa saadaan muutaman vuoden seurannan tuloksena”, Leppänen sanoo.
Hän kiittää Sisä-Savon marjayrittäjiä aktiivisuudesta kehittää viljelyä. Lämpötilatiedoista selviää usein sellaista, mikä käytännön työssä jää huomaamatta.
”Esimerkiksi 15.–18. kesäkuuta tiloilla oltiin pakkasrajoilla, mikä selittää tietenkin kasvuvaurioiden syntyä osaltaan.”
LIISA YLI-KETOLA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
