Yli miljoona yrttiä ja salaattia vuodessa: Helsinkiin nousi 650 neliön vertikaaliviljelylaitos
Konalaan vanhaan teollisuuskiinteistöön on rakennettu 650 neliön vertikaaliviljelylaitos, joka tähtää yli miljoonan yrtin ja salaatin vuosituotantoon.
Vertikaaliviljelyllä tuotetut lähiyrtit ovat yrittäjien mukaan esimerkki tulevaisuuden urbaanista ruoasta. Helsingissä toimivaa Herbietä luotsaa Johan Malmgren. Kuva: HerbieHelsingin Konalaan on rakennettu uusi 650 neliön vertikaaliviljelylaitos. Asiasta tiedottaa hankkeen takana oleva, lähiyrttejä kasvattava Herbie.
Kasvattamossa tähdätään yli miljoonan yrtin ja salaatin vuosituotantoon.
Markkinaosuudessa Herbie tähtää heti viiteen prosenttiin. Suomalaisen vertikaaliviljelyn konkari Robert Jordas pitää Herbietä merkittävänä avauksena.
Jordaksella on Lapinjärvellä kasvihuonetuotantoa, johon kuuluu myös vertikaaliviljelmiä.
Vertikaaliviljely on Jordaksen mukaan paras tapa tuottaa ruokaa kaupungeissa ilmastoystävällisesti ja -turvallisesti. "Vertikaaliviljely tuo pellon sisään: moneen kerrokseen ja riskittä. ”
”Halusimme yhdistää ilmastonmuutoksesta kumpuavat tarpeet parhaaseen mahdolliseen makuun”, listaa tiedotteessa Johan Malmgren, Herbie-brändillä lähiyrttejä kasvattavan Aurinkosalaatti Oy:n toimitusjohtaja.
Vertikaaliviljely, optimoitu valoteknologia ja suljettu kierto tuottavat Malmgrenin mukaan intensiivisemmät maut ekologisesti.
”Ja ihan läheltä. Toimitamme lähiyrttejämme vain alle puolen tunnin ajomatkan päähän Konalasta, meiltä on vain vartti keskustaan! Yrtit tuo kauppaan tietysti sähköauto.”
Herbie on vielä startup-vaiheessa ja Jordaksen asiantuntemus kehityksessä on ollut yrittäjien mukaan ratkaisevaa.
”Tutkimme samalla koko ajan mahdollisuuksia uusien lähiyrttikasvattamoiden rakentamiseen etenkin pääkaupunkiseudulle”, visioi Malmgren Herbien näkymiä. Hän uskoo kysynnän ylittävän Konalan tuotantokapasiteetin.
Helppo projekti ei silti ole.
Esimerkiksi kasvatuskourujen liikkumisen ja valaistuksen optimointi on vaativaa, Jordas kertoo tiedotteessa.
Jordas toivoo, että Herbiestä tulee myönteinen ennakkotapaus uuden teknologian hyödyntämisestä lähiruuan tuotannossa.
”Urbaanien ratkaisujen osalta ollaan sekä Suomessa että maailmalla vasta alkumetreillä.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








