Veteen lisättävä desinfiointiaine tappaa ruotsalaisyrityksen mukaan taudinaiheuttajat – Suomessa tiukat vaatimukset veden laadulle
Ruokavirasto muistuttaa, että alkutuotannon toimija vastaa siitä, että veden laatua koskevat tarpeelliset tutkimukset on tehty.Suolasta ja vedestä syntyy sähköisessä prosessissa desinfiointiainetta, hypokloorihappoa, joka veteen lisättynä tappaa sitä markkinoivan yrityksen mukaan sen virukset, bakteerit, homeet, itiöt ja sienet.
Samaa ainetta voidaan käyttää esimerkiksi lehmän sorkkien ja utareiden tai maaperän desinfiointiin, kertoo myyntipäällikkö Harri Viemerö Anolytechilta. Ruotsalainen yritys on valmistanut puhdistuslaitteita maatalouteen sekä liha- ja kalateollisuuteen 16 vuotta.
Käytännössä hapon annostelusta huolehtii vesijärjestelmään liitettävä laite. Se lisää keskimäärin 0,5 prosenttia happoa veden sekaan, Viemerö kertoo.
Aineella voidaan desinfioida myös maaperä esimerkiksi alueelta, jossa kanat oleilevat ja näin eliminoida taudinaiheuttajia.
Hypokloorihappoa sisältävän veden PH-arvo täytyy olla koko ajan 6,5. Viemerön mukaan Ruotsissa se on kuitenkin laitteen avulla onnistunut.
Anolytechin laitteita on käytössä Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Espanjassa, Saksassa. Nyt ensimmäinen tilaus on tullut Suomesta.
Ruotsissa on Viemerön mukaan toistatuhatta tilaa, joilla hypokloorilaitteisto on käytössä. Ruotsissa sitä on hyödynnetty muun muassa utareiden ja sorkkien desinfioinnissa.
Laitteen voi hankkia tilalle leasing-vuokrasopimuksella.
Laite ja sen hyödyntämä desinfiointiaine ovat EU-tasolla hyväksyttyjä, Viemerö sanoo. Niillä on EU:n vihreä lippu -merkintä ja useita EN-standardeja.
Suomalaisen talousveden laatu on yleensä hyvä. Veden tutkimiselle on omat vaatimukset koskien alkutuotantoa, jos käytetään omaa vesilähdettä, esimerkiksi kaivoa.
Alkutuotantopaikalla tuotantoeläimille annettavan juomaveden on oltava puhdasta. Ruokavirasto muistuttaa, että alkutuotannon toimija vastaa siitä, että veden laatua koskevat tarpeelliset tutkimukset on tehty.
Vesi ei saa haista eikä maistua vieraalle eikä siinä saa olla pieneliöitä, loisia tai vieraita aineita niin että vesi voisi vaarantaa alkutuotannon tuotteiden ja niistä saatavien elintarvikkeiden turvallisuuden.
Sama vaatimus koskee vesiviljelyä sekä alkutuotannon tuotteiden kastelussa, puhdistamisessa ja jäähdyttämisessä käytettävää vettä. Veden on oltava puhdasta myös alkutuotantopaikkojen pintojen, laitteiden ja välineiden puhdistamisessa ja huuhtelussa.
Tutkimukset täytyy tehdä Ruokaviraston hyväksymässä laboratoriossa.
Tutkimuksia ei vaadita, jos käytössä on terveydensuojelulain mukaisesti valvotun talousvettä toimittavan laitoksen vesi, esimerkiksi kunnallinen vesilaitos tai vesiosuuskunta.
Ruokaviraston julkaisussa 3/2021 kerrotaan, että viime vuonna Suomessa todettiin kaksi talousvesivälitteistä epidemiaa, sairastuneita oli 51. Elintarvikevälitteisiä epidemioita oli 34, sairastuneita 543.
Maamme luonnontilaisista hiekka- ja soramuodostumista saatava pohjavesi on yleensä laadultaan hyvää, kerrotaan ympäristöhallinnon ympäristö.fi-sivustolla. Suomalaisten käyttämästä talousvedestä noin 65 prosenttia on pohjavettä.
Juttua muokattu ja lyhennetty 30.6.2021 kello 12.45.
Juttuun lisätty Ruokaviraston osuus sekä otsikkoa ja ingressiä on muokattu 1.7. kello 11.47.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


