KOMMENTTI Pahistomaattija hyvisriisi
Suomalainen ympärivuotinen kasvihuonetuotanto nousee säännöllisesti esiin ilmastokeskustelussa, jossa sille lankeaa pahiksen rooli. Samaan aikaan kuluttaja kauhoo lautaselleen riisiä, jonka hiilijalanjälki on todella raskas.
Tavallisten tallaajien mielissä kotimaisten kasvihuonevihannesten hiilijalanjälki on pitkälti mielikuvien varassa. Onneksi kasvihuoneyrittäjillä on nyt hieno mahdollisuus laskea tuotantonsa hiilijalanjälki Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen laskurilla ja tarjota tietoa mielikikuvien sijaan.
Mutta miten ja kenen pitäisi kertoa tulokset kuluttajille?
Pitää olla poikkeuksellisen valveutunut ruokaostosten tekijä, että jaksaa etukäteen selvittää kauppalistalla olevien tuotteiden ympäristövaikutukset. Monen tuotteen kohdalla se on vaikeaa, jopa mahdotonta.
Suomalaisen tomaatin ei pidä olla halvin vaan haluttavin vaihtoehto. Kuluttajan valintaa helpottaisi kummasti, jos kaupassa hintatiedon lisäksi kerrottaisiin selkeästi tomaatin jättämän hiilijalanjäljen koko.
Lepaan tomaattien hiilijalanjäljen laskeneen Tommi Perälän sanoin: Hintatieto ei oikein yksin riitä. Siinä on monta tietoa puristettu yhteen muuttujaan, jota sitten yritetään minimoida.
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
