Maatalous

Maatalouskytkentäisten yritysten koronatuen haku jatkuu – jo 700 yritystä hakenut tukea

Muille yrityksille suunnatun tuen haku sen sijaan on jo ohi.
Kari Salonen
Maatilan yhteydessä toimiva yritys voi vielä hakea tukea koronan aiheuttamiin talousvaikeuksiin. Kuvituskuva.

Maaseudun yrityksille ja alkutuotannolle suunnattua väliaikaista koronatukea on hakenut tähän mennessä jo lähes 700 yrittäjää, kertoo Ruokavirasto.

Näistä noin puolet on hakenut alkutuotannon alan yrityksille tarkoitettua tukea ja puolet maatilakytkentäisille ja maataloustuotteiden jalostus- ja myyntiyrityksille tarkoitettua tukea.

Eniten alkutuotannon väliaikaista tukea on haettu Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla. Maaseudun yritysten väliaikaista tukea on haettu eniten Varsinais-Suomessa, Etelä-Savossa ja Hämeessä.

Ely-keskukset aloittivat tukihakemusten käsittelyn heti haun alettua 18.5. Tähän mennessä tukea on ehditty jo myöntää yli 200 yrittäjälle yhteensä noin 1,8 miljoonaa euroa.

Kokonaisuudessaan väliaikaisiin tukiin on varattu 30 miljoonaa euroa. Siitä 25 miljoonaa euroa on kohdennettu maatilakytkentäisille ja maataloustuotteiden jalostus- ja myyntiyrityksille ja 5 miljoonaa euroa alkutuotannon alan yrityksille.

Alkutuotannon väliaikaista tukea on myönnetty muun muassa maatiloille, jotka toimittavat lihajalosteita ravintoloille. Maaseutuyritysten väliaikaista tukea on myönnetty runsaasti matkailuyrityksille.

Myös muutama maatilalla ravitallia pitävä yrittäjä on saanut tukea kevätkuukausien menoihin, jolloin ravikilpailuja ei järjestetty, Ruokavirasto kertoo tiedotteessaan.

Ruokavirasto maksaa tuet sitä mukaa kuin myöntöpäätöksiä tehdään, muutaman päivän sisällä päätöksen tekemisestä.

Muiden kuin maatila- ja alkutuotantokytkentäisten yritysten koronatukien haku päättyi maanantaina 8.6. Maatilat, maataloustuotteita jalostavat ja myyvät yritykset sekä alkutuotannon yritykset voivat sen sijaan hakea tukea edelleen, Ruokavirasto korostaa.

Väliaikaisia tukia voi hakea koronapandemian aiheuttamiin talousvaikeuksiin.

Tukea haetaan Ruokaviraston Hyrrä-asiointipalvelussa.

Päätöksen tuen myöntämisestä tekevät ely-keskukset.

Lue myös:

Maaseudun yritysten koronatuen haku alkoi – hakemuksia otettu vastaan aamusta asti

Lue lisää

Business Finland on myöntänyt lähes miljardi euroa koronasta kärsiville yrityksille

Turveala otetaan korona-kustannustuen piiriin – tuki voi olla jopa puoli miljoonaa euroa yritystä kohti

Maaseudun yritysten koronatukeen tulossa puolen vuoden jatko – samalla tuen enimmäismäärää nostetaan ja vähimmäismäärää lasketaan

Hallitus kaavailee lisäaikaa maaseutuyritysten koronatuen hakuun – myös tukirajoja muutettaisiin