Maaseudun yritysten koronatuen haku alkoi – hakemuksia otettu vastaan aamusta asti - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Talous

Maaseudun yritysten koronatuen haku alkoi – hakemuksia otettu vastaan aamusta asti

Tukea voi saada 5 000–10 000 euroa. Ely-keskukset aloittavat hakemusten käsittelyn heti, Ruokavirasto lupaa.
Markku Vuorikari
Tukea voi hakea esimerkiksi maatilan yhteydessä toimivan teurastamon toiminnan turvaamiseen. Kuvituskuva.

Maaseudun yrityksille ja alkutuotannolle suunnatun väliaikaisen koronatuen haku on alkanut. Ruokaviraston mukaan hakemuksia on vastaanotettu sähköisesti aamusta alkaen.

Ely-keskukset aloittivat hakemusten käsittelyn saman tien ja ensimmäiset päätökset tehdään pian, Ruokavirasto lupaa.

Tuki on tarkoitettu helpottamaan koronaviruspandemian aiheuttamia talousvaikeuksia sellaisille maaseudun yrityksille, joilla on kytkentä alkutuotantoon. Tuen saaminen ei edellytä yrityksiltä kehittämistoimenpiteitä.

Tukea voi saada 5 000–10 000 euroa.

Maaseudun koronapaketti sisältää kaksi erillistä tukea, maaseudun yritysten väliaikaisen tuen ja alkutuotannon väliaikaisen tuen.

Näistä alkutuotannon väliaikainen tuki on tarkoitettu sellaisille tiloille, jotka myyvät tuotteitaan suoraan ravintoloille tai muille ostajille. Tukea voidaan myöntää, jos tuotteiden menekki on tyrehtynyt joko kokonaan tai merkittävässä määrin koronatilanteen vuoksi.

Tukea voivat saada niin maatilat ja puutarhatilat kuin porotilatkin.

Maaseudun yritysten väliaikaista tukea voivat puolestaan saada maataloustuotannon ohessa harjoitettavaan yritystoimintaan sekä yritystoimintaan, jossa jatkojalostetaan maataloustuotteita.

Maatila voi hakea tukea, jos se harjoittaa maataloutta ja muuta yritystoimintaa samalla y-tunnuksella. Muuksi yritystoiminnaksi ei lasketa metsä- tai kalataloutta.

Maataloustuotteiden jatkojalostamiseen tukea hakevalla yrityksellä saa olla enintään kymmenen palkattua työntekijää ja sen liikevaihto tai tase saa olla enintään 2 miljoonaa euroa.

Jatkojalostuksella tarkoitetaan tuen hakukriteereissä sellaista toimintaa, jossa maataloudesta saatavat raaka-aineet luokitellaan jalostuksen jälkeen edelleen maataloustuotteiksi.

Tarkemmat tiedot kriteerit täyttävistä tuotteista on julkaistu Ruokaviraston nettisivuilla osoitteessa ruokavirasto.fi/koronarahoitus.

Väliaikaista tukea voi hakea sellaisten menojen maksamiseen, joita ei voi nopeasti lopettaa tai pienentää tulojen pienentymisestä huolimatta. Tällaisia menoja ovat esimerkiksi henkilöstö-, kiinteistö- ja vuokrakulut.

Lue myös:

MT:n tiedot: Hallitus pudottamassa maatilojen liitännäisyritysten enimmäistuen kymmenesosaan

Maaseudun yritysten koronatukipaketti valmistui – tuet tarkoitus saada haettaviksi jo ensi maanantaina

Lue lisää

Maaseudun yritykset kestivät koronan iskun muita paremmin – EK:n johtaja näkee elintarviketeollisuudessa tulevaisuuden kasvualan

Pienpanimoiden etämyyntioikeudelle lopullinen tyrmäys – salliminen normaalilainsäädäntönä veisi kuukausia

EU:n ”koronapaketti” torjuttava

Lehmonkärjen yrittäjät: "Tämä kesä on kotimaiselle matkailulle näytön paikka, laittakaa nyt nettisivut kuntoon ja tarjotkaa lisäpalveluita!"