Maatalous

Hollanti tukee sikaloiden sulkemista – tiheästi asuttujen alueiden hajuhaittoja vähennetään tuella, joka laittaa yli 400 sikalan ovet säppiin

Maatalous-, luonto- ja elintarvikeministeriö korotti alkuperäistä 180 miljoonan euron tukipottia 455 miljoonaa euroon, kun ilmeni, että luopumishaluja oli paljon enemmän kuin alun perin oletettiin.
Sanne Katainen
Hollanti sulkee tiheästi asuttujen alueiden sikaloita massiivisella tuella. Kuva on otettu Suomessa.

Hollannissa suljetaan tämän vuoden aikana satoja sikaloita osana uutta Sikatilojen uudelleenjärjestelyä, SRV:tä, jolla pyritään vähentämään sikaloiden hajuhaittoja tiheästi asutuilla alueilla.

Maatalous-, luonto- ja elintarvikeministeriö korotti alkuperäistä 180 miljoonan euron tukipottia 455 miljoonaa euroon, kun ilmeni, että luopumishaluja oli paljon enemmän kuin alun perin oletettiin.

Tukipotti on korotuksen jälkeen niin suuri, että kaikki luopumistukea hakeneet ja tuen ehdot täyttävät sikalat sen myös saavat.

Tukihakemukset piti jättää tammikuun puoliväliin mennessä. Kaikkiaan hakemuksia tuli 502, joista 407 täytti haun ehdot. Keskimäärin luopumistukea maksetaan 1,1 miljoonaa euroa sikalaa kohti. Summa kattaa myös rakennusten arvon alenemisen.

Mukana on 176 lihasikalaa, 133 porsassikalaa ja 80 yhdistelmäsikalaa sekä 18 ryhmään muut luokiteltua sikalaa.

Tuen saavilla on 8 kuukautta aikaa tyhjentää sikalat ja huolehtia siitä, ettei raja-arvot ylittäviä hajuja enää synny.

Maatalous-, luonto- ja elintarvikeministeri Carola Schouten kertoi jo talvella harkitsevansa tukisumman korottamista, jotta mahdollisimman moni tukea hakenut saisi sen. Tuolloin tiedettiin, että luopumishaluja on paljon eivätkä varatut määrärahat tule riittämään.

Hollanti on saanut EU:lta luvan luopumistuen maksamiseen. Hajujen ohella tuella voidaan vähentää ammoniakkipäästöjä. Ministeriön tiedotteessa ei kerrota, miten suurta sikamäärä luopumistuki koskee.

Subsidieplafond sanering varkenshouderijen verhoogd naar € 455 miljoen

Lue lisää

Kotieläimet ja lemmikit eivät nykykäsityksen mukaan levitä koronavirusta ihmisiin – minkki on kuitenkin poikkeus

Video: Viljelijät osoittivat mieltään lehmien ruokintarajoituksia vastaan Alankomaissa

Sikaloista tulevalla tuoksullakin on nostalginen arvonsa

Helpotusta kausityövoimapulaan – maatalouden luopumistuen saajat ovat saamassa luvan palkkatöihin