Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maatalous

Herukat, pensasmustikat puutarhamarjat kypsiä, kesäomenia päästään pian maistelemaan

Suomalaisten lempimarjan mansikan pääsatokausi on lopuillaan, mutta tätäkin marjaa on vielä tarjolla.
Lari Lievonen, Kimmo Haimi, Sari Penttinen
Nyt kannattaa herkutella puutarhamarjoilla ja avomaanvihanneksilla, joiden sato on nyt runsaimmillaan. Kesäomeniakin alkaa olla tarjolla.

Mustaherukoita korjataan parhaillaan niiden tärkeimmillä tuotantoalueilla Itä- ja Keski-Suomessa. Sato näyttää jäävän keskimääräiseksi. Sen sijaan punaherukka on kasvattanut tavanomaista enemmän kiloja. Herukoiden marjat ovat heinäkuun sateiden ansiosta suuria ja auringon makeuttamia.

Myös pensasmustikka on valmiina poimittavaksi. Sato vaikuttaa jäävän keskimääräiseksi, ProAgrian kasvukausikatsauksessa kerrotaan.

Suomalaisten lempimarjan mansikan pääsatokausi on loppunut. Avomaalta ja kasvutunneleista kuitenkin kerätään mansikoita edelleen. Myös puutarhavadelmat alkavat olla loppusuoralla. Vadelmia kypsyy odotettua runsaammin kuin mitä talvivaurioiden ja heinäkuun runsaiden sateiden takia odotettiin.

Kesän kallistuessa hiljalleen kohti syksyä alkaa olla omenoiden aika. Huvitusta ja Pirjaa aletaan pian poimia. Muiden kesälajikkeiden vuoro on hieman myöhemmin. Sekä kesä- että syysomien satonäkyvämät ovat hyvät, ProAgrian asiantuntijat arvioivat

Kasvissatoja valmistuu tänä vuonna tasaiseen tahtiin, ilman ruuhkia., MTK tiedottaa. Juureksia on päästy nostamaan elokuussa helpommin kuin heinäkuun runsaiden sateiden pehmittämiltä pelloilta

Tuorevihannesten valikoima alkaa olla laajimmillaan, kertovat ProAgrian asiantuntijat. Parhaillaan korjataan kerä-, kukka-, parsa- ja kyssäkaalin, rapean keräsalaatin, kiinankaalin, nippusipulin, porkkanan, tarhaherneen, avomaan kurkun ja kesäkurpitsan satoa.

Säiden vaihtelut heinäkuussa ovat saaneet vihannessadon valmistumaan epätasaisesti. Heinäkuun viileys ei tehnyt hyvää lämmöstä hyötyville kasveille: avomaankurkku, kesäkurpitsa, herne ja papu. Nyt vihannekset kasvavat tasaisesti ja sato on laadukasta.

Varastovihannesten kasvu on kesken lukuun ottamatta sipulia, jonka nostot ovat alkamassa viikon kuluessa Etelä-Suomessa. Yleisesti ottaen varastovihanneksista odotetaan hyvää satoa.

Lue myös:

Puimurit lähtivät pelloille, sadon määrä ja laatu vaihtelevat

Lue lisää

Vadelma on pitänyt kuluneesta kesästä – marjoja riittää säilöttäväksi

Pensasmustikat ja herukat odottavat poimijoita

Maatiaisomenat komistavat nimikkokalenteriaan

Kasvukausi etenee: Intohimoinen Heta odottaa puraisua