Maatalous

MTK vaatii tuontilihalle yhtä tiukkaa salmonellavalvontaa kuin kotimaiselle lihalle

Vain kotimaisen lihan salmonellattomuutta valvotaan koko tuotantoketjussa eläimistä ja rehuista kauppaan.
Jarkko Sirkia
Jauhelihaa. Kuvituskuva.

Kaupoissa myytävältä tuontilihalta pitää vaatia vastaavat takeet salmonellattomuudesta kuin kotimaiselta lihalta, MTK vaatii.

Tiistaina julkaistun takaisinvetoilmoituksen mukaan Lidlin myymälöissä myydystä saksalaisessa lihaerässä on todettu myyntiajan päättymisen jälkeen salmonellabakteeria.

Suomalaisessa kotieläintuotannossa ja elintarvikeketjussa salmonellatilanne on eurooppalaisittain poikkeuksellinen. Salmonellatapauksia todetaan kokonaisuudessaan erittäin vähän ja esimerkiksi kananmunantuotanto on Suomessa sataprosenttisesti salmonellavapaata.

Käytännössä tämä tarkoittaa ammattitaitoa ja huolellisuutta alkutuotannossa, laatujärjestelmiä teollisuudessa sekä viranomaisvalvontaa.

"Tämä työ ei ole ilmaista. Siitä tulee huomattavia kustannuksia sekä kotieläintuottajalla että teollisuudelle. Kustannukset tulisi saada katettua markkinoilta", MTK:n tiedotteessa todetaan.

Nykyisellään Suomeen EU-maista tuotavilta liha- ja kananmunaeriltä vaaditaan lisävakuudet eli käytännössä erät on todettava lähtömaassaan salmonellavapaiksi.

Tämä ei kuitenkaan MTK:n mukaan ole riittävä tae salmonellattomuudesta: "vain kotimaisen lihan salmonellattomuutta valvotaan koko tuotantoketjun osalta, eläimistä ja rehuista lähtien", tiedotteessa todetaan.

"Ulkomaisen lihan osalta on luotettava myyjän todisteluihin puhtaudesta. Tällä viikolla uutisoidun tuontilihan salmonellatapauksen elintarvikevalvonnan näytteenottojen tulokset saatiin lihasta vasta, kun erä oli jo myyty ja todennäköisesti jo syötykin."

MTK pitää nykykäytäntöä aivan liian hitaana ja epätarkoituksenmukaisena ja katsoo sen vaarantavan kuluttajien turvallisuuden.

MTK vaatiikin EU:n sisämarkkinoilta Suomeen tuotavalta lihalta vastaavaa alkutuotannon valvontaohjelmaa salmonellabakteerin osalta kuin kotimaiseltakin tuotannolta.

Lue myös:

Marttila Lidlin salmonellajupakasta: "Tämä on skandaali"

Lidl: Valmistaja ilmoitti salmonellalöydöstä viipymättä testituloksen varmistuttua – valvonnasta huolimatta pistemäisesti esiintyviä bakteereja voi lihasta löytyä

Ruokavirastolla on ollut tieto Lidlin jauhelihaerän salmonellasta mutta virasto ei tiedottanut löydöstä – edes takaisinvetoilmoitusta ei olisi ollut pakko tehdä

Lidlin tuontijauhelihasta löytyi taas salmonellaa – yhteistyö tanskalaisen lihakonsernin kanssa päättyy

Lue lisää

Suomen lipulla myydään ulkomaista kinkkua – Savuhovi: "Meille tärkeää on avainlippu ja suomalaisten työllistäminen"

"Epäreilusti toimivien kannattaa olla huolissaan" – näin ministeri Leppä vastaa Lidlin avoimeen kirjeeseen

"Tämä tuskin on se tulevaisuus, jota toivomme" – Lidl lähestyy ministeri Jari Leppää elintarvikelain uudistuksen johdosta

Villisikojen epäillään levittäneen vakavaa salmonellaa kahteen sikalaan Ruotsissa