Maatalous

Ruokavirasto valmiina ottamaan ohjat ASF-tiedotuksesta – myös MTK:lla valmis toimintamalli: "Siihen, mihin voi varautua, on varauduttu"

Suomessa Ruokavirasto vastaa tiedottamisen aloittamisesta, jos täällä todetaan afrikkalaista sikaruttoa. Rajoitusvyöhykkeen sisälle jääviin sikatiloihin oltaisiin suoraan yhteydessä.
Afrikkalaista sikaruttoa ei ole toistaiseksi todettu Suomessa. Tauti ei tartu ihmisiin edes sairaan eläimen lihaa syömällä.

Sioista ja villisioista otetut afrikkalainen sikarutto (ASF -näytteet) tutkitaan Ruokaviraston Helsingin Viikissä sijaitsevassa virologian yksikössä. Mikäli näyte osoittautuu positiiviseksi, virologi ottaa yhtyettä viraston eläintautivalvontaan. Sieltä käsin tautitapauksesta tiedotetaan paitsi viraston sisällä myös maa- ja metsätalousministeriötä sekä tautitapausalueen läänineläinlääkäriä, kertoo yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu.

Lisäksi ASF:stä kerrotaan elinkeinon edustajille tuottajajärjestöt mukaan lukien sekä villisikatapauksissa Metsästäjäliittoa, Suomen riistakeskusta ja Luonnonvarakeskus Lukea.

Afrikkalaisen sikaruton ympärille on koottu laaja asiantuntijaryhmä, jolle myös kerrotaan tautitapauksesta, Kiviruusu kertoo.

Kun asianomaiset tahot ovat tietoisia asiasta, Ruokavirasto julkaisee ensimmäisen tiedotteen ASF-tapauksesta ja järjestää yleisen tiedotustilaisuuden. Sinne kutsutaan paikalle muun muassa tiedotusvälineiden edustajia.

Tarvittaessa järjestetään lisäksi alueellisia tiedotustilaisuuksia. Myös muita EU-maita sekä kauppakumppaneita informoidaan löydöksestä.

Afrikkisen sikaruton alatoteaminen edellyttää, että tautitapauksen ympärille perustetaan rajoitusvyöhyke. Jos kyse on tuotantosioista, vyöhyke jaetaan kahteen osaan. Sisemmän suojavyöhykkeen säde on enintään kolme kilometriä ja ulomman valvontavyöhykkeen enintään 10 kilometriä.

Jos tautia todetaan villisioissa, rajoitusvyöhykkeen laajuus arvioidaan tapauskohtaisesti. ASF-asiantuntijaryhmä auttaa vyöhykkeen suuruudesta päättämisessä perustuen muun muassa alueen villisikojen määrään.

Vyöhykkeen sisäpuolelle jääviin sikatiloihin ollaan suoraan yhteydessä, tuottajat eivät jää esimerkiksi pelkästään tiedotusvälineiden kertoman varaan, Kiviruusu painottaa.

Kaikki toimet aloitetaan niin nopeasti kuin suinkin, vaikka ASF-näyte pitää tutkituttaa vielä EU:n referenssilaboratoriossa Espanjassa, Kiviruusu kertoo.

Ruokavirasto tiedottaa ASF:stä ja ylläpitää ajantasaista tietoa verkkosivuillaan sitä mukaan kuin uutta tietoa tulee. Verkkosivujen lisäksi viestinnässä käytetään sosiaalisen median kanavia Facebookia ja Twitteriä.

Elinkeino tekee omaa ASF-tiedottamistaan nojautuen Ruokaviraston tarjoamiin tietoihin.

Esimerkiksi tuottajajärjestö MTK:lla on valmis malli, jonka mukaan toimitaan, jos ASF suomalaisesta sikalasta joskus löytyy. "Se on toimiva ja kokeiltu", MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg vakuuttaa.

"Siihen, mihin voi varautua, on varauduttu. Suurempi kysymysmerkki tilanteessa ovat ASF-tartunnasta seuraavat välilliset vaikutukset."

MTK kävisi tilanteessa jatkuvaa vuoropuhelua ministeriön ja viranomaisten kanssa. "Koneisto on valmiina toimimaan, jos seuraukset osuvat rajusti Suomeen. Keinoja löytyy, jos tarve tulee ja poliittista tahtoa alan pelastamiseen on", Åberg sanoo.

Väliaikaista apua alan pelastamiseen voitaisiin hakea valtion kriisipaketista, ja tarvittaessa myös Euroopan komission suunnasta.

Lue myös:

Sianlihan hinta laskee dramaattisesti Saksassa

Copan Pesonen: Tšekin ja Belgian kokemukset osoittavat, että ASF:n leviäminen voidaan estää

Afrikkalaisen sikaruton leviäminen Saksaan saattaa sekoittaa merkittävästi maailman lihamarkkinoita

Sikarutto saattoi marssia Belgiaan armeijan mukana – Suomen Puolustusvoimat ehkäissyt eläintautien leviämistä jo vuosia

Lue lisää

EU:n sianlihamarkkinat kriisiytymässä koronan ja ASF:n takia

Afrikkalainen sikarutto leviää etelään kohti Tsekkiä – tuorein löydös tehtiin Saksan kaakkoisosassa

Suoja-aidat eivät pitäneet Saksassa - ASF levisi aidatulta alueelta länteen

Afrikkalainen sikarutto levisi Saksassa uudelle alueelle – löydös pienestä porsaasta