Maatalous

Suomalainen puimuritehdas siirtyy intialaisomistukseen: Mahindra ostaa enemmistön Sampo-Rosenlewista

Porilainen konepaja jatkaa puimureiden ja metsäkoneiden valmistusta kuten tähänkin saakka.
Jussi Partanen
Sampo-Rosenlew vaihtaa omistajaa uuden puimurikauden kynnyksellä, kun intialainen Mahindra nostaa omistusosuutensa 74,97 prosenttiin porilaisesta konepajasta.

Intialainen jättikonserni Mahindra on ostanut torstaina tehdyllä kaupalla enemmistön porilaisesta maatalous- ja metsäkonevalmistajasta Sampo-Rosenlewista. Mahindran omistusosuus nousee 74,97 prosenttiin aiemmasta 30 prosentista.

Sampo-Rosenlew kertoi omistusmuutoksesta ja kaupasta torstaina.

Sampo-Rosenlewin toimitusjohtaja Jussi Malmi katsoo, että Sampo tulee hyötymään Mahindran maanviljelyskoneiden globaalista jakelusta. Samaten suomalainen puimuriosaaminen saa entistä isomman roolin Mahindran leikkuupuimuriliiketoiminnassa.

Mahindra hankki heinäkuussa 2016 30 prosentin vähemmistöosuuden Samposta. Tuotanto ja toiminta jatkuivat Porissa entiseen tapaan eikä nyt tehdyn kaupankaan odoteta muuttavan tilannetta.

Malmi toteaa, että Mahindran toimintatavan mukaan Sampo-Rosenlew Oy jatkaa edelleen erillisenä itsenäisenä yrityksenä.

Mahindra on kappalemäärällisesti maailman suurin traktoreiden valmistaja, mutta traktorit ovat pieniä. Leikkuupuimurit ovat konsernin toiseksi suurin toimiala maailmanlaajuisessa maatalousryhmässä.

Malmin mukaan Sampo voi saada Mahindran kautta vetoapua niin Euroopassa kuin uusilla markkinoilla ympäri maailmaa. Samoin hankinnoissa voidaan hyödyntää Mahindran kanavia.

Sampo-Rosenlew perustettiin vuonna 1991, kun tehdasta johtanut Timo Prihti osti tehtaan. Siitä saakka yhtiö on ollut Prihdin perheen omistuksessa.

Lue lisää:

Uusi toimitusjohtaja virittää Sampo-Rosenlewia iskuun – pari viime vuotta ollut porilaisyhtiölle vaikeaa aikaa

Video: Sampo Rosenlew esitteli uuden roottoripuimurin

Sampo-Rosenlew sai yt:t päätökseen – 16 henkilöä lähtee

Lue lisää

Käytettyjen maatalouskoneiden kauppa kukoistaa

"Ei omistaja panostaisi Sampoon tällä lailla, jos sitä oltaisiin siirtämässä" – intialaiset investoivat Porin puimurituotantoon

Claas ja Sampo jyräävät – puimurikaupassa vilkas vuosi pitkästä aikaa

Huoltofirman vetäjät huolissaan puimurikannasta: "Jotain tilanteelle olisi tehtävä, muuten viljat jäävät tulevaisuudessa puimatta"