Maatalous

Sianlihan Kiinan-vienti vetää lujaa vielä tänä vuonna, mutta ensi vuonna maan oma tuotanto alkaa päästä jaloilleen, PTT ennustaa

Afrikkalaisen sikaruton leviäminen Saksaan luo epävarmuutta sianlihamarkkinoille, mutta PTT ei vielä lähde ennakoimaan, millaisia muutoksia se Suomen markkinoille aiheuttaa.
Kari Salonen
HKScanin ensimmäinen sianlihakontti lähti kohti Kiinaa huhtikuussa 2018. Teemu Mäkinen lastasi konttia.

Afrikkalainen sikarutto on näivettänyt sianlihan tuotannon Kiinassa ja muualla Aasiassa. Siksi suomalaisen sianlihan vienti Aasiaan on vetänyt hyvin.

Kiinan strategiana on saada oma sianlihantuotantonsa jaloilleen ja päästä eroon sianlihan tuontiriippuvuudesta.

Jo ensi vuonna tilanne muuttuu, Pellervon taloustutkimus PTT arvioi tuoreessa maatalousennusteessaan. Aasian sianlihan tuotanto nousee taas jaloilleen ja Suomenkin vienti sinne alkaa laskea.

Kiinan kysynnän imussa sianlihan hinta EU:ssa nousi reippaasti viime vuoden lopussa ja tämän vuoden alussa. Keväällä hinta kuitenkin kääntyi laskuun. Sitä veti alaspäin vientikilpailun kiristyminen Kiinan myönnettyä uusia tuontilupia yhdysvaltalaisille ja brasilialaisille toimijoille.

Lisäksi koronapandemian luoma epävarmuus taloudessa laski Yhdysvalloissa ja Brasiliassa sianlihan hintaa. Tämä heijastui eurooppalaisen sianlihan tuottajahintoihin.

Afrikkalaisen sikaruton leviäminen EU:n suurimpaan sianlihanviejämaahan Saksaan luo epävarmuutta sianlihamarkkinoille, PTT toteaa ennusteessaan.

Jos saksalaisen sianlihan vienti Kiinaan ja muihin Aasian maihin estyy pitkäksi ajaksi, sianlihan kauppavirtojen on etsittävä uusia suuntia. Lihan kokonaistarjonta ja -kysyntä maailmassa eivät kuitenkaan muutu, joten ainoastaan vientimarkkinat haetaan uudestaan. Saksalainen sikasektori todennäköisesti kärsii, mutta lopullisia vaikutuksia muiden EU-maiden, myös Suomen, markkinoihin on PTT:n mukaan vaikea ennakoida.

PTT: Maatalouden yrittäjätulo kasvaa tänä vuonna toista vuotta peräkkäin

Lue lisää

Jugurtti on korona-ajan voittaja – kotona napsitaan nyt maidosta tehtyjä välipaloja

PTT: Korona nosti ruuan hintaa EU:ssa, Suomessa ei vastaavaa piikkiä

PTT: Maatalouden yrittäjätulo kasvaa tänä vuonna toista vuotta peräkkäin

Tuottajahinta nousee vihdoin