Maatalous

Altia tuo ensi vuonna markkinoille Koskenkorva-vodkan, jonka ohra on viljelty regeneratiivisesti – eli miten?

Viljelijä Jari Eerola halusi eroon panosintensiivisestä tuotantotavasta: ”se ei tuottanut taloudellista eikä henkistä hyvinvointia".
Marita Waenerberg
Ohraa. Kuvituskuva.

Altia tuo ensi keväänä markkinoille Koskenkorva-vodkan, jonka raaka-aineena on käytetty regeneratiivisesti viljeltyä ohraa.

Regeneratiivisella viljelyllä ei ole vakiintunutta käännöstä suomen kieleen, mutta Altia ja Baltic Sea Action Group (BSAG) käyttävät siitä termiä uudistava maatalous.

Siinä tavoite on BSAG:n mukaan hyödyntää erilaisia kestäviä viljelymenetelmiä niin, että ne edistävät hiilensidontaa sekä maan kasvukunnon ja luonnon monimuotoisuuden paranemista.

”Uudistava maatalous eheyttää, palauttaa ja uudistaa maaperää”, tiivistää BSAG:n koulutuspäällikkö Sanna Söderlund.

Altia julkisti uuden tuotteensa torstaina Hämeenlinnan Tuuloksessa Setälä-Eerolan tilalla, jonka satoa uudessa tuotteessa käytetty ohra kokonaisuudessaan on. Maistiaisia ei paikanpäälläkään tilaisuuteen osallistuneille ollut tarjolla, sillä vodkaan käytettävä ohra on vasta puitu ja paraikaa tislautumassa Koskenkorvan tehtaalla.

Yhtiön viestintä- ja vastuullisuusjohtajan Petra Gräsbeckin mukaan tuote on markkinoille tullessaan ensimmäinen vodka laatuaan. Se on myös koko maailmassa yksi ensimmäisistä elintarvikkeista, jonka raaka-aine on yksinomaan regeneratiivisesti tuotettua.

Setälä-Eerolan tilan viljelijä Jari Eerola kertoo olleensa jo pitkään tyytymätön vallitsevaan ”panosintensiiviseen tuotantotapaan”.

”Panosintensiivinen maatalous ei tuottanut taloudellista eikä henkistä hyvinvointia. Meidänkin tilalla on hyödynnetty aiemmin kaikki panokset, mitä kaupasta saa.”

Kari Salonen
Jari Eerola on jo parin vuoden ajan ollut mukana BSAG:n Carbon action -hiilipilotissa yhtenä sen sadasta kokeilijatilasta. MT vieraili tutustumassa Eerolan hiilensidontatoimiin tasan vuosi sitten lokakuussa. Pitkään vihreänä pysyvä apila sitoo hiiltä maaperään juuristonsa avulla.

Setälä-Eerolan tila on yksi sadasta BSAG:n hiilipilotti­tilasta. Eerola on jo parin vuoden ajan testannut uudistavan viljelyn menetelmiä.

”Pellon lannoituksesta on siirrytty maaperän kokonaisvaltaiseen hoitoon ja pieneliöiden ruokkimiseen. Viljelyssä hyödynnetään orgaanista lannoitusta, palkokasveja sekä monipuolista viljelykiertoa.”

Viljaa ei pelloilla kasva kahtena peräkkäisenä vuotena, vaan välissä viljellään monilajisia nurmia, alus- ja saneerauskasveja sekä palkokasveja.

Tilan lihakarjan tuottaman kuiva- ja lietelannan lisäksi pelloilla käytetään myös maan rakennetta parantavia syötteitä, esimerkiksi paperiteollisuuden sivuvirtoja.

Altia
Ensi vuonna myyntiin tuleva, Setälä-Eerolan tilan ohrasta valmistettu uutuustuote on nimeltään Koskenkorva Vodka Climate action.

Petra Gräsbeckin mukaan Altia on asettanut vastuullisuusstrategiassaan tavoitteeksi, että vuoteen 2025 mennessä kaikki 1 500 yhtiölle viljelevää tuottajaa on saanut koulutusta uudistavan viljelyn menetelmistä.

Juttua muokattu 12.10. klo 14.00: Koskenkorva Vodka Climate Action on yksi ensimmäisistä kokonaan regeneratiivisista raaka-aineista valmistetuista elintarvikkeista, ei ensimmäinen kuten jutussa luki. Se on kuitenkin maailman ensimmäinen vodka laatuaan.

Altialle tuottaa viljaa noin 1 500 viljelijää. Toisin kuin jutussa alun perin mainittiin, kaikki heistä eivät ole sopimusviljelijöitä.

Lue myös:

Siuntiolaisisäntä rakentaa monipuolista viljelykiertoa – riemunkirjavat kukkakaistat sopivat siihen

Näin hiiliviljelijä hellii maaperää – "Näennäisviljelyä? Päinvastoin!"

Karja kirittää kasvit sitomaan hiiltä maahan: regeneratiivisessa viljelyssä laiduntavan naudan hiilijalanjälki voi olla jopa negatiivinen

Kaira nostaa pinnalle kaivattua tietoa – viiden vuoden päästä tiedetään, miten viljely muuttaa pellon hiilivarastoa

Video: Matti Ylösmäen kehittämä ja rakentama maakaira ottaa näytteen metrin syvyydestä – näin se toimii!

Kari Salonen
Puna-apilakasvusto toimii hyvänä kerääjäkasvina: se pysyy vihreänä pitkälle syksyyn ja sitoo samalla juurinystyröillään typpeä maahan. Sen juurimassa sitoo hiiltä ja parantaa maan rakennetta.

Lue lisää

Maatilan ilmastovaikutukset kiinni huippulaitteistoilla – ”Pyritään mittaamaan kaikki ilmasta, kasvillisuudesta, maaperästä ja vedestä"

Uudistavassa viljelyssä peltoja häiritään mahdollisimman vähän – maan muokkaus, tiivistäminen ja kemialliset torjunta-aineet minimoidaan

Jouluoluen mallas kasvatettiin hiiltä sitovassa pellossa – Verkatakkilan tilalta vietiin Sinebrychoffin panimolle 200 000 kiloa ohraa

Laidunnus on monimutkaista ekosysteemin hallintaa – Syrjälän tila on tyytyväinen lohkolaidunnukseen