MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Maatalous

Sähkön siirtohintojen hillitsemistä vaativa kansalaisaloite kerännyt jo 20 000 nimeä

Omakotiliiton aloite on ollut avoinna viikon.
Jarkko Sirkiä
Sähkömarkkinalakia uudistettiin vuonna 2013.

Sähkön siirtomaksujen kuriin laittamista vaativa Omakotiliiton kansalaisaloite on kerännyt ensimmäisen viikon aikana 20 000 nimeä ja herättänyt runsaasti valtakunnallista keskustelua.

Korkeat siirtomaksut ovat harmittaneet suomalaisia vuodesta 2013 lähtien, jolloin astui voimaan sähkömarkkinalain uudistus. Sen myötä siirtoyhtiöitä on kannustettu investoimaan sähköverkkoihin. Sähkön ostajilla ei ole mahdollisuutta kilpailuttaa tai vaihtaa jakeluverkkoyhtiötään.

”Allekirjoitusten kertyminen kertoo, että ihmiset kokevat korkeat sähkön siirtomaksut epäoikeudenmukaisiksi ja ylisuuriksi. Kansalaisaloitteen tavoite on varmistaa, ettei monipoliasemassa oleva, perusturvaa tarjoava yritys voi kerätä ylisuuria voittojaan kansalaisten taskuista”, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas tiedotteessa.

Kansalaisaloitteessa vaaditaan lainsäädäntöön muutosta, joka velvoittaa yhtiöt tekemään kustannustehokkaita verkkoinvestointeja ja kohtuullistaa niiden tuottoja.

Keväällä 2020 Omakotiliiton toteuttamassa sähkönsiirtokyselyssä vastaajista 95 prosenttia vaati järeämpiä toimia sähkön siirtomaksujen kasvun pysäyttämiseksi ja oli valmis allekirjoittamaan kansalaisaloitteen.

Aloitteen voivat allekirjoittaa kaikki 18 vuotta täyttäneet suomalaiset. Kansalaisaloitteen läpimenoon tarvitaan 50 000 allekirjoitusta, jotta se etenee eduskunnan käsittelyyn.

Omakotiliiton aloite avautui kansalaisaloite.fi-palvelussa keskiviikkona 7.10.2020.

Lue myös:

Energiateollisuus vastaa sähkön verkkoyhtiöiden saamaan kritiikkiin kovista hinnankorotuksista: "Sähkökatkojen määrä ja kesto ovat laskeneet jyrkästi"

Sähkön käyttäjät maksavat satoja miljoonia euroja vuodessa tuottoa "tyhjästä" – yhtiöt laskuttavat verkon laskennallisen arvon perusteella, ei todellisen

Lue lisää

Energiateollisuus vastaa sähkön verkkoyhtiöiden saamaan kritiikkiin kovista hinnankorotuksista: "Sähkökatkojen määrä ja kesto ovat laskeneet jyrkästi"

Yle: Myrskyinvestoinnit selittävät vain pienen osan sähkön siirtohintojen korotuksista – hinnat nousseet nopeasti vuodesta 2016 alkaen

50 000 allekirjoitusta kasassa – suden kannanhoidollista metsästystä vaativa kansalaisaloite keräsi vaadittavat allekirjoitukset kuudessa päivässä

Susialoitteen allekirjoittaneiden määrä ylitti jo 43 000