Maatalous

Kasvismakkaroita saa myydä edelleen makkaroina ja soijapihvejä pihveinä – EU-valiokunnan ehdotus kaatui äänestyksessä, eikä ruokanimityksiin tehdä muutoksia

Ehdotusta on kannatettu erityisesti lihantuottajien keskuudessa.
Kuvat: Jaana Kankaanpää, EU / Kuvitus: Juho Leskinen
Lihateollisuuden mielestä perinteiset lihatuotteiden nimet kasvisruoissa johtavat kuluttajia harhaan.

Euroopan parlamentti äänesti perjantaina maatalousvaliokunnan ehdotuksesta, jossa linjattiin kasvistuotteiden nimityksiä markkinoilla.

Ehdotuksen mukaan kasvismakkaraa ei pitäisi enää myydä markkinoilla makkarana tai kasvispohjaista pihviä pihvinä. Kaikki kasvismakkaroita koskeneet muutosesitykset kuitenkin hylättiin.

Parlamentin maatalousvaliokunnan mukaan esimerkeiksi sanat pihvi, makkara, leike, purilainen ja hampurilainen olisi pitänyt liittää pelkästään lihatuotteisiin. Nimirajauksen puolesta ovat kampanjoineet voimakkaasti muun muassa lihateollisuusjärjestöt.

Vaatimusta nimitysten muutoksille on ajanut Euroopan parlamentissa ranskalaismeppi Éric Andrieu, jonka mukaan lihatermien käyttö kasvistuotteissa hämää kuluttajia. Andrieu on vedonnut alkuperämerkintöjä koskevaan sääntelyyn.

Hänen mielestään esimerkiksi kasvishampurilainen ja useat muut kasvisperäiset lihaa muistuttavat valmisteet tulisi nimetä jollain muulla tavalla. Siten ihmiset tietäisivät, mitä he syövät, hän kommentoi The Guardianissa.

Ympäristöjärjestöt pitivät esitystä ristiriitaisena EU:n ilmastotavoitteiden kanssa, koska maatalouspolitiikan tulisi tukea siirtymää kasvispohjaiseen ruokavalioon.

Asiasta on keskusteltu myös kansallisesti eri jäsenmaissa. Ranskassa astui kesällä voimaan laki, jossa linjataan sitä, miten kasvistuotteita voidaan nimetä pakkauksissa.

Parlamentin kannat muutosesityksestä vaihtelivat. Osan mielestä taustalla on vain lihateollisuuden yritys saada kasvistuotteita pois markkinoilta.

"Olen iloinen, että lihateollisuuden tahto ei mennyt läpi parlamentissa. Kasvisruokaan siirtymistä tulee helpottaa, ei puuttua lillukanvarsiin ja rajoittaa kasvistuotteiden nimiä", meppi Alviina Alametsä (vihr.) kommentoi äänestyksen jälkeen.

Perussuomalaisten mepit Teuvo Hakkarainen ja Laura Huhtasaari äänestivät ainoina suomalaisina nimitysmuutosten puolesta.

"Meillä on ryhmänäkin sellainen kanta, että mitään lihaan viittaavaa nimitystä ei saa käyttää kasvistuotteissa. Makkarat ovat makkaroita, burgerit ovat burgereita ja kasvikset ovat erikseen. Se on hyvin selkeätä", Hakkarainen kertoo IS:lle.

Petri Sarvamaan (kok.) mukaan unionin ei tulisi puuttua markkinoiden päätöksentekoon. Kyseessä on "turhaa regulaatiota".

”EU:n tulee pyrkiä olemaan suuri suurissa ja pieni pienissä asioissa, kuten mantra sanoo. Ihmiset kyllä erottavat, syövätkö soijapohjaista vai lihaperäistä pihviä, jos eivät mausta niin pakkausetiketistä, jossa tuotteen raaka-aineet tulee selkeästi ilmoittaa", hän kommentoi ennen äänestystä.

Euroopan parlamentti äänestää EU:n yhteisestä maatalouspolitiikasta kuluvalla viikolla useana päivänä. Kasvistuotteiden nimitykset ovat osa markkinajärjestelyasetusta, ja lopulliset päätökset sorvataan jäsenmaiden, parlamentin ja komission kesken ensi vuoden aikana.

Lue myös:

Kirjeenvaihtaja Maria Pohjalan kommentti: Riita kasvisnakeista vie huomion tärkeiltä asioilta – EU:ssa sorvataan päätöksiä viljelijöiden tulevaisuudesta

EU-valiokunta haluaisi estää lihatermien käytön kasvisperäisissä tuotteissa – Pannaan menisivät ainakin termit "leikkele" "burgeri" ja "makkara"

Lue lisää

Satavan Bistro ja Puoti tarjoaa sekä kasvis- että liharuokaa, mutta: Fifty-fifty olikin thirty/seventy

Lihantuottajat kimmastuivat vegaanijärjestölle – lihaton tammikuu vain temppu napata huomio suuremmilta ruokaongelmilta

Eläinsuojelujärjestön vegaanihaasteen ottanut vastaan lähes 20 000 ihmistä – mukana tunnettuja artisteja, näyttelijöitä ja urheilijoita

Ruokarauhaa kiivaaseen ilmastokeskusteluun