Maatalous

Nyt myös Arla tuo kauppoihin laiduntavien lehmien maidon – tulee myyntiin Uudellamaalla ruokakauppoihin

Lähitilan maito -nimellä myytävät maidot tulevat neljältä uusmaalaiselta lypsykarjatilalta.
Christa Hällforsin pihattonavetan lehmät ulkoilevat ympäri vuoden.

Arla Suomi tuo Uudellamaalla myyntiin uuden Lähitilan maidon, joita tuottavat lehmät laiduntavat kesäisin ja ulkoilevat sään salliessa talvisin, Arla tiedottaa.

Uuden tuotteen maitoa tuottaa neljä uusmaalaista tilaa: Hällforsin tila Lapinjärvellä, Peltomäen tila Myrskylässä, Franzenin tila Askolassa ja Latolan tila Mäntsälässä.

Lähimaidon tuottajiksi valituilla tiloilla on pihattonavetta.

Tuotteen ideana on tarjota uusmaalaisille kuluttajille maitoa, jonka matka tilalta meijeriin ja ruokapöytään on lyhyt, perustelee Arlan tuoteryhmäpäällikkö Laura Kandell.

"Lähitilan maito Uudeltamaalta pakataan Sipoon meijerissämme ja sitä myydään Uudenmaan alueen vähittäiskaupoissa. Kuluttajat arvostavat mahdollisuutta ostaa juuri tietyillä tiloilla, lähellä tuotettua kotimaista maitoa."

Maidontuottaja Crista Hällfors Hällforsin tilalta kertoo, että tilan lehmillä on kesäisin mahdollisuus kulkea navetasta laitumelle ja takaisin juuri silloin, kun ne haluavat.

"Lehmät viihtyvät laitumella etenkin viileinä kesäpäivinä ja -öinä, mutta helteellä ja sateella ne ovat usein mieluummin sisällä."

Syksyä kohti mentäessä ja talvisin lehmät oleilevat enimmäkseen sisällä. "Tuolloinkin avaamme navetan ovet ja lehmät voivat astella ulos jos haluavat."

Hällforsin mukaan vapaus liikkua ja laiduntaa tukee monin tavoin lehmien hyvinvointia.

Arlan kilpailija, Kurikan Jalasjärvellä toimiva Juustoportti toi Vapaan lehmän maito -merkillä myytävät maidot kauppoihin ensimmäisenä suomalaismeijerinä vuonna 2015.

Alun perin vain osa tuotemerkillä myydyistä maidoista oli tuotettu tiloilla, joissa eläimet pääsevät ulkoilemaan eli vapaus viittasi pihattonavettaan. Sittemmin kaikki tuotteisiin käytetty maito on kerätty tiloilta, joilla lehmät myös ulkoilevat.

Valio puolestaan toi omat vapaan lehmän maitonsa myyntiin viime vuoden syyskuussa. Ruokavirasto puuttui niiden markkinointiin kesäkuussa katsottuaan tuotteiden mainonnan johtavan kuluttajia harhaan. Tuotteiden markkinoinnissa käytettiin laidunkuvitusta, vaikka vain osa lehmistä pääsi ulkoilemaan.

Uutisen otsikkoa on muutettu 24.10. kello 12:03: Arlan sopimustilojen lehmät laiduntavat kesällä – ne eivät siis vain ulkoile pihatossa.

Lue myös:

MTK-Lapin puheenjohtaja kehottaa maitosektoria ottamaan tavoitteekseen vapaan lehmän maidon: "Olisiko nyt kerrankin syytä olla itse asian edelläkävijä?"

Juustoportilla pelätään, että nimi "vapaan lehmän maito" menettää tehonsa: "Jos hyvinvoinnin eteen tehtyä työtä koitetaan mitätöidä, se ei ole alalle hyväksi"

Ruokavirasto vaatii Valiota luopumaan laidunkuvista vapaan lehmän maidon markkinoinnissa

Kuluttajien ulottuville jälleen uusi maitolaatu

Lue lisää

Pariskunta luopui kalliista maatalouskoneista ja palasi lähemmäs luontoa: Lempäälästä löytyy Euroopan ensimmäinen holistic management -oppimistila

Iso osa pihvikarjasta pääsee laitumelle — "Laiduntamisessa on imagollista potentiaalia, jota emme ole vielä riittävästi hyödyntäneet."

Ruokavirasto vaatii Valiota luopumaan laidunkuvista vapaan lehmän maidon markkinoinnissa

Pankkialalla työskentelevälle viljelijälle Kukka Backmanille maatila on sekä rakas koti että kannattava yritys