
Paljon konehommia tarjolla: "Olen tosi tyytyväinen" – Aada Blom kertoo, mihin meinasi turhautua maatilalla
Opiskelija Aada Blom perehtyi lihantuotannon koko ketjuun työssä oppimisen jaksollaan. Tutuksi tulivat "kaikki vaiheet laitumelta lautaselle".
Traktorilla peruuttaminen kärryn kanssa oli vaikeinta, Aada Blom sanoo työssä oppimisen jaksostaan. ”Siihen meinasi turhautua, kun kymmenen kertaa piti ottaa eteenpäin ja aloittaa peruutus taas uudelleen.” Kuva: Johannes Tervo”Olen tosi tyytyväinen. Sain tehdä paljon konehommia niin kuin oli tarkoituskin, ja karjanhoitoa oli totta kai joka päivä ohjelmassa”, opiskelija Aada Blom kertoo viiden viikon mittaisesta työssä oppimisen jaksostaan.
Blom opiskelee Järviseudun ammatti-instituutissa Alajärvellä. Samassa pitäjässä on Koskenvarren Highlander -tila, jossa hän perehtyi käytännön töihin.
”Marko ja Marja Viitasaarella on myös tilamyymälä. Se ei ole ihan tavallista, kun niin monet ovat isojen lihatalojen sopimustuottajia.”
Lihantuotannon koko ketju tuli tutuksi.
”Kaikki vaiheet laitumelta lautaselle. Laitoimme karjaa teurastamon autoon ja haimme lihat leikkaamosta Saarijärveltä. Sitten oli vielä myyntipäivä tilalla.”
"Ylämaankarja on kyllä rauhallista, pian ne tottuivat uuteen työntekijään", Aada Blom kertoo. Vasemmalla on Koskenvarren Highlander -tilan yrittäjä Marko Viitasaari. Kuva: Johannes TervoKarjanhoito oli tärkeä osa päiviä. Miten sujui työ komeasarvisen ylämaankarjan kanssa?
”Aluksi otettiin hyvin varovasti, kun eläimet olivat ihan vieraita. Ylämaankarja on kyllä rauhallista, pian ne tottuivat.”
Pikku makupalat auttoivat tutustumisessa.
”Leivälle ne ovat persoja. Sonnitkin alkoivat tulla portille vastaan, kun kuulivat leipäpussin rapinan.”
Eläimiä pitää osata lukea, Blom sanoo. Pitää olla sisäinen tunne siitä, milloin eläintä voi lähestyä.
”Eläimet antavat hyvät merkit, jos ne eivät halua päästää lähelleen. Eivät ne ryntää päälle. Ne ilmaisevat käyttäytymisellään, jos haluavat pitää oman tilansa.”
Marko Viitasaari pitää paimenlankaporttia auki. Aada Blom ohjaa traktoria. Traktorilla ajo on perushommaa Koskenvarren Highlander -tilalla. Ylämaankarjan tarvitsema paalirehu haetaan ja jaetaan konevoimalla. Kuva: Johannes TervoAada Blom opiskelee maatalousalan perustutkintoa.
”Toinen vuosi on menossa, valmistun maaseutuyrittäjäksi. Työjakso oli osa naudanlihantuotannon harjoittelua.”
Käytännön töiden jälkeen oli vuorossa paluu koulunpenkille.
”Lähiopiskelu jatkuu tammikuun loppuun, jolloin aloitan uuden viiden viikon jakson Viitasaarten tilalla.”
”On opittava lukemaan ylämaankarjan ajatuksia", Marko Viitasaari sanoo. Aada Blom huomasi, että pikku makupalat auttoivat, kun hän teki tuttavuutta karjan kanssa. ”Leivälle ne ovat persoja." Kuva: Johannes TervoMuuramesta Alajärvelle opiskelemaan tullut Blom ei ole maatilalta kotoisin.
”Perheemme asuu omakotitalossa. Lähimmät naapurit ovat kymmenen metrin päässä.”
Opiskelun alussa esimerkiksi traktorit olivat hänelle täysin uusi tuttavuus.
”Ihan nollasta on pitänyt aloittaa. Olin ajanut traktoria yhden kerran. Silloinkin isä vaihtoi vaihteet, itse vain ohjasin ja painoin kaasua.”
Pitää olla into uuden oppimiseen, Blom sanoo.
”Traktoria oppii ajamaan vain ajamalla.”
Markkinointi on tärkeä taito, yrittäjä Marko Viitasaari kertoo.
”Se on keskeistä, kun haikkujen kanssa pelataan. Tämä on toisenlaista kuin sopimustuotanto."
Markkinamies katsoo yrittäjää peilistä, Viitasaari muistuttaa.
”Kukaan ei tule lihapaketteja tilalta hakemaan ellei yrittäjä ole huolehtinut markkinoinnista.”
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


