Maatalous

Kunnioitetaanko omaisuuden suojaa Suomessa? Viljelijät: "Jotkut kunnat ovat menneet aivan liian pitkälle pakkolunastuksissaan"

Pakkolunastuksen käyttö ei voi olla pelkkä poliittinen päätös, toteaa MTK Varsinais-Suomi kannanotossaan.
Kari Salonen
Muun muassa Saraksen tilan pakkolunastus Vantaalla on herättänyt laajaa huomiota.

Maanomistajien oikeusturvaa on parannettava pakkolunastustilanteissa, vaatii tuottajaliitto MTK Varsinais-Suomi kannanotossaan.

"Pakkolunastus on kaikista voimakkain keino kajota ihmisten perusoikeuksilla turvattuun omaisuuteen. Lunastuksen käyttäminen ei voi olla pelkkä poliittinen päätös kunnassa, vaan siitä on hyvin tarkkaan säädettävä lailla, kuten perustuslakimme edellyttää", liitto toteaa.

Liitto vaatii, että uuteen maankäyttö- ja rakennuslakiin kirjataan selkeästi nykyistä tiukemmat pakkolunastamisen edellytykset sekä laajennetaan yksityisten maanomistajien oikeutta laatia asemakaava.

Tuottajaliiton mukaan on päivänselvää, että jotkut kunnat ovat menneet aivan liian pitkälle pakkolunastuksissaan.

"MTK ei hyväksy sitä, että meillä on maanomistajia, jotka pelkäävät pakkolunastusta mailleen. Pelottelua ei saa missään olosuhteissa käyttää julkisen vallankäytön välineenä."

Liitto edellyttää, että lunastuslain uudistuksen on turvattava oikea hinta maalle ja korvausuudistus täytyy saattaa valmiiksi.

MTK Varsinais-Suomen syyskokous pidettiin lauantaina 28.11.2020 Laitilassa. Liiton johtokuntaan valittiin kaudeksi 2021–2023 Kimmo Yli-Antola (Vakka-Suomi/Laitila), Juha Saarinen (Turun seutu/Nousiainen), Ville-Veikko Kavander (Loimaan seutu/Yläne) ja Juha Auvinen (Salon seutu/Suomusjärvi). Johtokunnasta eroa pyytäneelle Stiina Lerkille myönnettiin ero. Jäljellä olevaksi kaudeksi (28.11.2020 – 31.12.2022) hänen tilalleen valittiin Tero Sarkala (Turun seutu/Lieto).

MTK:n valtuuskuntaan kaudeksi 2021-2022 valittiin Pekka Ahokas (Loimaan seutu/Loimaa) ja Kaisa Riiko (Salon seutu/Angelniemi). Varaedustajia ovat Elina Heino (Vakka-Suomi/Vehmaa) ja Henrik Jensen (Pertteli/Salon seutu).

Lue myös:

Saraksen tilan pakkolunastus oli pettymys MTK:lle – järjestön mielestä kunnat tienaavat polkemalla maanomistajien oikeuksia

Viljanen: "Yhtiöittäkää maanne ja siirtäkää maaomaisuus ulkomaisen yhtiön nimiin" – korvaukset ja omaisuudensuoja siten paremmat

Kolumni: Kun rata tuli kalliiksi, maa piti saada halvalla

Lue lisää

Jäitä hattuun kuntavaalikentillä

MTK haluaa kansan tahdon pakkolunastuksien hillitsemistä lainsäädäntöön

Maanomistajille maksetaan lunastuksista mitättömän vähän verrattuna kuntien maanhankintakauppojen arvoon – MTK toivoo lunastuslain uudistuksen nostavan korvauksia

Saraksen tilan pakkolunastus oli pettymys MTK:lle – järjestön mielestä kunnat tienaavat polkemalla maanomistajien oikeuksia