Maatalous

EU-kysely: Reilu kolmannes suomalaisista haluaisi maataloustukien nousevan

EU-kansalaiset ajattelevat, että maatalouspolitiikan tärkeimmät tehtävät ovat turvallisen, terveellisen ja korkealaatuisen ruuan tarjoaminen.
Jaana Kankaanpää
Yli 90 prosenttia suomalaisista on kuullut EU:n maataloustuesta.

Suomalaisista 40 prosenttia haluaisi EU-tuen viljelijöille kasvavan seuraavan kymmenen vuoden aikana, selviää EU-komission tekemästä kyselystä.

Eurobarometrin suomalaisista vastaajista ylipäätään 92 prosenttia on tietoinen EU:n myöntämästä maataloustuesta.

Suomalaisista 66 prosenttia pitää maaseutua ja maataloutta tulevaisuuden kannalta tärkeänä. Suomessa maatalouden arvostus nousi muihin EU-maihin verrattuna erityisen korkealle, ja sitä pidettiin vielä tärkeämpänä ainoastaan Irlannissa ja Sloveniassa.

Noin puolet suomalaisista vastaajista ei usko, että EU:n yhteinen maatalouspolitiikka (cap) onnistuu tarpeeksi hyvin ympäristön suojelussa ja ilmastonmuutoksen torjunnassa. Suomalaisia useammin näin ajattelevat vain belgialaiset.

Saman verran vastaajista mieltää, että EU:n maatalouspolitiikka ei saa aikaan tarpeeksi työpaikkoja maaseudulle. Vain Virossa samalla tavalla ajattelevien lukumäärä oli Suomea korkeampi.

Lisäksi 40 prosenttia suomalaisista vastaajista ei usko capin vähentävän eroja EU:n eri alueiden kehityksessä. Tämä luku oli Suomessa suurin verrattuna muihin EU-maihin.

Puolet suomalaisista vastaajista ei usko capin kannustavan tarpeeksi nuoria siirtymään maatalousalalle.

Lähes 60 prosenttia suomalaisista vastaajista on myös sitä mieltä, että maaseudun liikenneinfrastruktuuri on huonossa kunnossa.

Joka toinen suomalainen ajattelee, että luonnonmukaiset tuotteet eivät maistu paremmilta kuin muut elintarvikkeet.

Suomalaisista valtaosa – noin 80 prosenttia – mieltää, ettei EU:lla pitäisi olla kaupan esteitä maataloustuotteiden tuonnille niiden alkuperästä riippumatta. Suomalaiset ajattelivat näin eniten verrattuna muihin unionin jäsenmaihin.

Komission syyskuussa 2020 teettämään haastattelututkimukseen vastasi 27 000 kansalaista kaikista 27 jäsenmaasta.

Kyselyyn pääsee täältä.

Lue myös:

EU-kysely: Turvallinen ruoka, ilmastonmuutoksen torjunta ja viljelijöiden kannattavuus maatalouspolitiikan tärkeimmät tavoitteet

Lue lisää

Eurobarometri: Yli 60 prosenttia pitää EU-jäsenyyttä hyvänä asiana

Lukijalta: Maanomistus ja vuokraus saattaa olla tuottavampaa kuin viljely – näin ongelmaa pitäisi ratkaista viljelytukien avulla

Peltomaan omistusta ohjattava aktiivi­viljelijöille

EU-parlamentti kuittasi: maatalouspolitiikan siirtymäkaudesta kaksivuotinen, Suomi saa 200 miljoonaa euroa maatalouden elvytykseen