Maatalous

Liperissä valkoposkihanhet ottivat viljelijöiltä luulot pois kevätmuuton aikaan – syysmuutolla karkotus ja lintujen tappaminen pitivät vahingot kurissa

Kasvukaudella eri viljelykasveista herne onnistui hyvin, samoin kaura pärjäsi mukavasti. "Mutta ohrat kärsivät pahasta jälkiversonnasta ja esimerkiksi monitahoisen ohran siemen tulee loppumaan."
MT kuvasi Osmo Koposen kesäkuun alussa, kun hän oli tekemässä täydennyskylvöjä hanhituhojen jäljiltä.

Ei kasvukausi paha ollut, mutta ei sitä hyväksikään voi kutsua, kuvailee liperiläinen viljanviljelijä ja Pohjois-Karjalan Siemenen yrittäjä Osmo Koponen kasvukautta.

Eri viljelykasveista herne onnistui hyvin, samoin kaura pärjäsi mukavasti. Heikommin pärjäsivät ohrat, jotka kärsivät pahasta jälkiversonnasta.

”Mutta ei viljelijä tee viljelypäätöksiin muutoksia yhden kasvukauden perusteella. Parhaiten kasvukausien vaihteluihin voi varautua monipuolisella viljelykierrolla.”

Pohjois-Karjalan Siemenen kokonaistuotantoala on 900 hehtaaria, josta 40 prosenttia on nurmisiementuotantoa.

Jo nyt on tiedossa, että esimerkiksi monitahoisen ohran siemen tulee loppumaan.

Valkoposkihanhien kevätmuuttoa Koponen kuvailee järkyttäväksi kokemukseksi.

Valkoposkien karkottamiseen ja ampumiseen myönnetystä poikkeusluvasta hänellä on kuitenkin hyvät kokemukset. Karkotus ja lintujen tappaminen tuotti toivottua tulosta syysmuutolla.

”Linnut oppivat tunnistamaan jopa lupaa käyttäneen metsästäjän auton ja pakenivat pellolta. Kylvimme syysruista ja -vehnää kaiken uhalla.”

Kevättä odotetaan kauhun sekaisin tuntein.

”Osa syysmuutolle poikkeuslupia anoneista viljelijöistä ei ole vieläkään saanut päätöstä, miten käynee kevään suhteen. Meilläkin oli 10 tilan yhteinen poikkeuslupa. Päätös tuli sähköpostilla ja tarrat lintuihin kiinnitettäväksi viikko sen jälkeen osalle luvanhakijoista, osalle tarrat tulivat postissa vasta kuukausi päätöksen jälkeen”, kummastelee Koponen.

Lue lisää:

Liperissä pelloille odotetaan jo kovasti vettä – "Menetimme hanhien syönnin seurauksena koko vuoden sadon"

Lue lisää

Pohjoisessa ennätyskinokset, etelässä kukkaloistoa marraskuussa – näin sää vaihteli vuonna 2020

Turvemaiden kohtalo huolettaa maitotilallista Kaustisella: "Jos syyskyntöjä kielletään, se merkitsee vaikeuksia keväälle"

Oikukas kasvukausi pilasi satotoiveet – avomailla painittiin työvoimaongelmien kanssa

Polvijärveläinen emolehmätuottaja kannustaa hakemaan uusia poikkeuslupia valkoposkihanhille kevääksi – "tiloilla tulee olla päätäntävalta pelloistaan"