Maatalous

Kaikki eivät pääse pakkasta pakoon: Eläinsuojelujärjestö kehottaa auttamaan tuntematonta kissaa nopeasti

Jos kissa ei uskalla tulla sisälle edes ruuan houkuttamana, paikalle kannattaa järjestää kissaloukku.
Rami Marjamäki
Kaikki kissat eivät pääse pakkasta pakoon lämpimään. Kuvan populaatiokissa Isabella on kuvanottohetken jälkeen muuttanut omaan kotiin siskonsa Rosalian kanssa.

Pakkanen kiristyy koko maassa.

Moni toivottaa kunnon talvisäät tervetulleeksi.

Ulkona liikkuville kissoille kylmät kelit tietävät kuitenkin haasteita.

Ensin paleltuu hännänpää, sitten korvat ja tassut. Hengenvaarallinen hypotermia voi seurata nopeasti, varoittaa eläinsuojeluyhdistys Rekku Rescue ry.

Lumen alta kissa ei pysty metsästämään ruokaa, eikä hylätty ulkorakennus tarjoa suojaa pakkaselta. Joka talvi kissoja kuolee kylmään ja nälkään.

Myös niin sanottujen ulkokissojen on päästävä pakkasella lämpimiin sisätiloihin, ja on omistajan velvollisuus huolehtia asiasta.

Jos pihapiiriin ilmestyy tuntematon kissa talvipakkasella, anna sen tulla sisälle lämpimään ja toimita lähimpään löytöeläinten vastaanottopaikkaan, järjestöstä neuvotaan.

Jos kissa ei uskalla tulla sisälle edes ruuan houkuttamana, paikalle kannattaa järjestää kissaloukku mahdollisimman pian.

Loukkuun sopiva houkutin on öljyyn säilötty tonnikala, sillä se tuoksuu voimakkaasti eikä jäädy pakkasessakaan.

Kovilla pakkasilla erityisesti verkkoloukkua käyttäessä loukkua tulee valvoa jatkuvasti. Puhelimeen ilmoituksen loukun laukeamisesta lähettävä loukkuvahti on siihen kätevä apuväline.

Kissan loukutukseen on tarjolla myös apua.

Sitä saa paikkakunnan eläinsuojeluyhdistykseltä tai esimerkiksi pyytämällä apua Facebookin Eläinten pelastusringistä. Voit myös kysyä neuvoa alueen vapaaehtoiselta eläinsuojeluneuvojalta.

Myös paikallisyhdistyksissä koviin pakkasiin on varauduttu. Lisäämme sisäänottokapasiteettia yli 10 paikalla, tiedottaa Kankaanpään eläinsuojeluyhdistys.

Kissaongelma on herättänyt viime aikoina vilkasta keskustelua.

Eläinsuojelujärjestöt luovuttivat joulukuussa maa- ja metsätalousministeriölle Kissakriisi-vetoomuksen. Siinä vaaditaan kissojen tunnistusmerkintää ja rekisteröintiä säädettäväksi pakolliseksi.

Lisäksi leikkaamattomien kollien vapaana ulkoilua ja kissojen rajoittamatonta lisääntymistä esitetään lailla kiellettäväksi.

Vetoomuksen on allekirjoittanut 58 460 suomalaista.

Lue lisää:

Video: Hylätyt kissanpennut pelastettiin juuri ennen pakkasia – hallitsemattomasti lisääntyvät kissat ovat Suomessa paheneva ongelma, joka saa vapaaehtoiset uurastamaan pitkää päivää

Historialliset kissat eivät olleet pelkkiä hyötyeläimiä edes maaseudulla – "Kissa on se eläin, jonka ihminen on päästänyt kaikkein lähimmäs itseään"

Lue lisää

Täällä hiiret eivät juhli! #maatalonkissa-kuvat valtasivat sosiaalisen median ja kuohuttivat keskustelua – kissa on yhä monelle tilalle hyötyeläin

Lumimyräkkä saapunee Suomeen ensi yönä, tuulet tekevät ajokelistä erittäin huonon

Näin valmistuvat upeat kukkalyhdyt jäästä – näppärä vinkki kertoo myös, kuinka varmistat oikeanlaisen kynttiläkolon onnistumisen

Talvi muistutti taas olemassaolostaan