Maatalous

Yli 1 300 lampaan rituaaliteurastuksia tutkitaan Pohjanmaalla: Miehen ja lähes kymmenen lammastilan pitäjän epäillään syyllistyneen eläinsuojelurikoksiin

Lammastilallisten epäillään mahdollistaneen laittoman teurastuksen muun muassa myymällä pääepäillylle lampaita ja antamalla tilat lainvastaiseen teurastamiseen.
Lari Lievonen
Kuvan lammas ei liity tähän ikävään tapaukseen.

Poliisi tiedottaa, että Pohjanmaalla asuvan keski-ikäisen miehen epäillään syyllistyneen törkeään eläinsuojelurikokseen. Esitutkinta käynnistyi eläinsuojeluviranomaisen tarkastuksella havaittujen epäkohtien takia.

Miehen epäillään teurastaneen lampaita siten, että kuolemaan johtava verenlasku on tehty elävälle eläimelle leikkaamalla kurkku auki ilman tainnutusta. Tällainen lopettamistapa on eläimelle raaka ja julma ja aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä ja tuskaa. Jotkut henkilöt suosivat teurastustapaa rituaaliteurastuksissa.

Aktiivinen esitutkinta käynnistyi yli puoli vuotta sitten ja kestää vielä kuukausia. Esitutkinnan aikana poliisi on tehnyt tiivistä yhteistyötä Ruokaviraston kanssa.

Pääepäilty on esitutkinnan aikana ollut vangittuna ja neljä muuta epäiltyä on ollut kiinniotettuna tai pidätettynä. Avunannosta törkeään eläinsuojelurikokseen epäillään lisäksi lähes kymmentä lammastilan pitäjää.

Heidän epäillään mahdollistaneen laittoman teurastuksen muun muassa myymällä pääepäillylle lampaita ja antamalla tilat lainvastaiseen teurastamiseen. Osittain teurastukset ovat tapahtuneet muuallakin kuin lammastiloilla.

Esitutkinta kohdistuu vuosien 2016–2020 aikana teurastettuun yli 1 300 lampaaseen ja niiden teurastustapaan. Laittomasti teurastetun lihan epäillään tulleen myydyksi pääasiassa yksityisille käyttäjille ympäri Suomea, lähinnä länsirannikon alueelle.

Lampaan lihan käsittelyprosessin osalta epäillään myös terveysrikosta ja eläintaudin leviämisvaaran aiheuttamista sekä eläintunnistamisjärjestelmästä annetun lain rikkomisia. Teurasjätteiden hävittämisen osalta epäillään ympäristön turmelemista.

Lampaiden teurasjätteet olisi tullut toimittaa hävitettäväksi käsittelylaitokseen, joka on hyväksytty niiden hävittämiseen, mutta näin ei ole tehty.

Ruokaviraston lammasrekisterin mukaan lampaat on merkitty pääasiassa myydyiksi elävinä henkilölle, jolla ei ole enää vuosikausiin ollut lampaita ja joka ei rekisterin mukaan ole enää eläintenpitäjä. Pääepäilty on käyttänyt kyseisen tilan tilatunnusta lampaiden ostamiseen.

Laillinen eläimen teurastaminen omaan käyttöön edellyttää, että eläin tainnutetaan ja että teurastus tapahtuu kotitilalla eläintenpitopaikassa. Pääepäillyllä ei ole eläintenpitopaikkaa.

Pohjanmaan poliisilaitos on asettanut epäiltyjen omaisuutta väliaikaiseen takavarikkoon. Pohjanmaan käräjäoikeus päättää tänään kahden epäillyn omaisuuden asettamisesta vakuustakavarikkoon.

Kuulusteluissa pääepäilty on kertonut oman näkemyksensä, joka poikkeaa merkittäviltä osin todistusaineistosta.

Mikäli sinulla on tietoja laittomasta lampaiden teurastuksesta, niin tiedot voi laittaa osoitteeseen: talousrikostutkinta.pohjanmaa@poliisi.fi

Lue lisää:

Näin halal-teurastus tehdään: Mekkaan päin, jumalan nimeen

Juutalaiset eivät hyväksy tainnutusta - kaikki kosher-liha tuontia

Suomen halalissa kaulaa ei katkaista tainnuttamatta

EU-tuomioistuin suitsii rituaaliteurastuksia: Uskonnonvapaus ei ole syy joustaa eläinten tainnuttamista koskevasta laista – "Päätös tärkeä Suomenkin kannalta"

Lue lisää

Tunnistatko Suomessa tavattavat lammas- ja nautarodut? Selvitä sisäinen karjakkokertoimesi MT:n rotutestillä!

Poliisi: Huonekasvien ja kukkien seassa tuotiin arviolta 20 miljoonan arvosta huumausaineita Suomeen ja Tukholmaan

Joukko pohjoisen lampureita haluaisi myydä tilalla teurastettua lihaa kuluttajille – "Kysyntää lähellä tuotetulle lampaalle olisi valtavasti", työryhmän jäsen kertoo

Lampaanlihan yhteismarkkinointi nytkähti vireille – "Tuntuu, että meillähän alkaa olla ratkaisu käsillä"