Maatalous

Pohjanmaalla iso vyyhti laittomia teurastuksia, lampureilta ei heru ymmärrystä eläimiä myyneille tiloille: "Ainakin osan on pitänyt tietää, mikä lampaiden kohtalo on"

Laittomat halal-teurastukset mustaavat myös laillisen halal-lihan tuottajien ja samalla koko alan mainetta, toteaa MTK:n lammasverkoston puheenjohtaja.
Jukka Pasonen
Suomessa tehdään täysin eläinsuojelulain mukaisia halal-teurastuksia useammassa teurastamossa. Niissä eläin tainnutetaan samanaikaisesti verenlaskun aloittamisen kanssa.

Eilen julkisuuteen tullut tapaus, jossa poliisi tutkii laajaa eläinsuojelurikosta liittyen Pohjanmaalla laittomasti teurastettuihin yli 1 300 lampaaseen, on järkyttänyt lammasalan toimijoita. Ymmärrystä sille, että osallisiksi epäillään noin kymmentä lammastilaa, ei tuottajilta heru.

"Ainakin osan eläimiä myyneistä on pitänyt tietää, mikä lampaiden kohtalo on. Mitään kollegiaalista ymmärrystä eläinten myyjiä kohtaan ei ole", toteaa MTK:n lammasverkoston puheenjohtaja Tapio Rintala.

"Lammassektori edellyttää kaikilta lakien noudattamista ja eettistä toimintaa."

Hän arvioi, että kyselyitä, joissa lampaita halutaan ostaa itse teurastettaviksi, tulee ajoittain lähes kaikille lammastiloille.

Lammastilojen mukanaoloa ihmettelee myös maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio Twitterissä: "miksi ihmeessä suomalaiset lammastilat ovat myyneet eläimiään tähän?"

Husu-Kallio muistuttaa tviitissään, että nykyinen eläinsuojelulainsäädäntö on asian suhteen selvä, samoin valmisteilla oleva laki. "EU-tuomioistuimen tuore linjaus myös selkeä."

Rintala epäilee, että lampaita on voitu myydä tiloilta alan vuosia kestäneen huonon kannattavuuden vuoksi.

Tutkinnassa olevassa tapauksessa on todennäköisesti kyse laittomista halal-teurastuksista. Lisäksi rikokseen kytkeytyy laitonta teurasjätteiden käsittelyä ja mahdollisesti rekisteririkkomuksia.

"Laillisessa halal-lihassa ei ole mitään pahaa, mutta laittomassa, rikollisessa toiminnassa on. Uskonnon vaatimukset eivät saa ajaa lainsäädännön tai eläinten hyvinvoinnin ohi", Rintala toteaa.

Rintalaa harmittaa, että laittomat halal-teurastukset mustaavat myös laillisen halalin maineen.

Suomessa tehdään täysin eläinsuojelulain mukaisia halal-teurastuksia useammassa teurastamossa. Niissä eläin tainnutetaan samanaikaisesti verenlaskun aloittamisen kanssa. Samoin toimitaan esimerkiksi Uudessa-Seelannissa, missä kaikki lampaat ja naudat teurastetaan halalina.

Isojen lammasmäärien myyminen ohi virallisen lihaketjun vaatii Rintalan mukaan varmasti myös jonkinlaisia rikkomuksia eläinrekisterin käytössä. Hänen mielestään rikkomuksista seuraavien sanktioiden pitäisi tällaisissa tapauksissa olla suurempia, kuin inhimillisistä unohduksista tai näppäilyvirheistä johtuvissa tapauksissa.

"Tässä on ollut selvä hyötymistarkoitus ja samalla on tehty harmaata taloutta."

MTK tiedottaa myös, että järjestö ei hyväksy eläinsuojelulain vastaista toimintaa.

"Eläinten kohtelun tulee olla hyvää syntymästä kuolemaan asti. Eläinsuojelulaissa määritellään eläinten asianmukaisesta lopetuksesta, niin ettei sille aiheuteta tarpeetonta kipua ja kärsimystä. Nämä säännöt tulee olla samat kaikille", MTK:n tiedotteessa sanotaan.

"Tuottajien tulee välttää eläintensä myyntiä, jos heillä on epäilyksiä siitä, että ostaja teurastaa tai kohtelee eläimiä eläinsuojelulain vastaisesti", MTK:n asiantuntijaeläinlääkäri Leena Suojala muistuttaa.

Lue lisää aiheesta:

Kotimaiselle lailliselle halalille ei riittänyt Savossa kysyntää, koska laitonta saa halvemmalla – Punkalaitumella kauppa muslimien kanssa sujuu jouhevasti

EU-tuomioistuin suitsii rituaaliteurastuksia: Uskonnonvapaus ei ole syy joustaa eläinten tainnuttamista koskevasta laista – "Päätös tärkeä Suomenkin kannalta"

Yli 1 300 lampaan rituaaliteurastuksia tutkitaan Pohjanmaalla: Miehen ja lähes kymmenen lammastilan pitäjän epäillään syyllistyneen eläinsuojelurikoksiin

Suomen halalissa kaulaa ei katkaista tainnuttamatta

Lue lisää

Ähtärin pandat Lumi ja Pyry saavat nyt tukipyynnön korkealta: Kiinan Suomen-suurlähettiläs vetoaa MTV:n mukaan kiinalaisiin ja suomalaisiin lisärahoituksen puolesta

Epäluulot kääntyivät menestykseksi: Suomesta tuli viidessä vuodessa vapaaporsituksen edelläkävijä

Ähtärin pandaparille ei makseta lisää valtiontukea – MMM:n kansliapäällikkö Husu-Kallio: "Valtio ei ole sitoutunut pitämään pandoja Ähtärissä veronmaksajien varoilla"

Juha Vidgrén vetämään hevostalouden vastuullisuutta ja elinvoimaa selvittävää työryhmää