Maatalous

Valkoposkien varalle on vireillä niin paljon poikkeuslupahakemuksia, että niitä ei välttämättä ehditä käsitellä ennen kevättä

Tänään aloittaa YM:n ja MMM:n virkamiesryhmä, joka seuraa valkoposkihanhiraportin toimeenpanoa.
Lari Lievonen
Valkoposkihanhien päämuutto käynnistyy tyypillisesti toukokuun puolivälissä.

Poikkeuslupahakemuksia valkoposkihanhien häirintää varten on vireillä jo paljon. Niin paljon, ettei kaikkia vireillä oleviakaan ehditä välttämättä käsittelemään ennen lintujen kevätmuuttoa, mikäli käytössä on nykyisen suuruiset resurssit, valottaa tilannetta Varsinais-Suomen elykeskuksen ylitarkastaja Salli Uljas.

Viime vuonna elokuun lopussa julkaistussa hanhinyrkin raportissa resurssien niukkuus poikkeuslupahakemusten käsittelyssä nostettiin esiin. Syysmuuton ajaksi poikkeuslupakäsittelyyn saatiin yksi henkilö lisää, mutta resurssia tarvittaisiin enemmän, sanoo Uljas.

Varsinais-Suomen elykeskus käsittelee edelleen kaikki valkoposkihanhia ja muita rauhoitettuja lintuja koskevat hakemukset.

MTK:n riista-asioista vastaava johtaja Timo Leskinen on huolissaan tulevasta keväästä ja Varsinais-Suomen elykeskuksen resursseista. "Edessä häämöttää katastrofi. Keväälle tarvitaan poikkeuslupia, joiden perusteella valkoposkia saisi karkottaa ampumalla."

Ympäristöministeriön erityisasiantuntija Hanne Lohilahti kertoo, että tänään maanantaina aloittaa ympäristöministeriön (YM) ja maa- ja metsätalousministeriön (MMM) kansliapäällikköjen toimeksiannosta ministeriöiden yhteinen virkamiesryhmä, joka seuraa valkoposkihanhiraportin toimeenpanoa vuonna 2021.

Hakemusten määrä ja Varsinais-Suomen elykeskuksen resurssien riittävyys ovat työryhmässä tarkasteltavia kysymyksiä.

"Viime kevään hanhivahinkotilanne oli poikkeuksellinen ja toivottavasti se ei toistu, jolloin voidaan noudattaa normaalia maksuaikataulua. Tilannetta kuitenkin seurataan ja reagoidaan, jos siihen tarvetta tulee."

Pohjois-Karjalan ely-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntija Mika Pirinen kertoo, että kevätmuuttoon tullaan varautumaan vastaavalla tavalla kuin esimerkiksi vuonna 2020.

Varautumiseen kuuluu muun muassa hanhityöryhmien suunnittelema alueellinen toiminta, elykeskuksen vahinkojen ennaltaehkäisytoiminta ja korvaus- ja hanhiasioista tiedottaminen.

Pohjois-Karjalassa on jo pitkään toiminut Keski-Karjalan hanhityöryhmä. Työryhmä kokoontuu seuraavan kerran helmikuun alussa. Joensuun seudulle ollaan parhaillaan perustamassa ryhmää.

Elykeskukseen ollaan myös palkkaamassa henkilö hoitamaan valkoposkihanhiasioiden valtakunnallista koordinointia ja tiedotusta.

Lue myös:

Valkoposkihanhien karkottamiskeinot tutkittiin – millään ei ollut selvää vaikutusta lintuihin

Lue lisää

Maaseudulla asuvien ihmisten halutaan sietävän suden lajisuojelua mihin hintaan hyvänsä

Kuhmon susilupaa ei asetettu täytäntöönpanokieltoon – luvasta valitti Luonnonsuojeluliitto Tapiolan paikallisyhdistys

"Pakkasilla tämä ei aina käynnisty" – oli se mopoauto, mönkkäri tai traktori, liikkumaan pitää päästä

"Kavereita mahtuu kyytiin ja se on lämmin", kertoo 17-vuotiaana autokortin saanut – oma ajokki helpottaa nuorten elämää maaseudulla