Maatalous

Laittomien halal-teurastusten epäillään jatkuneen rikostutkinnasta huolimatta – kohteeksi epäillään joutuneen 2 500 lammasta

Epäillyn törkeän eläinsuojelurikoksen esitutkinta on kesken.
Kai Tirkkonen
Jopa lemmikkilampaita on yritetty ostaa rituaaliteurastukseen. Kuvan lammas ei liity tapaukseen.

Poliisi epäilee, että aiemmin uutisoidun 1 300 lampaan sijaan laittomien halal-teurastusten kohteeksi on päätynyt jopa 2 500 lammasta. Lisäksi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sakari Palomäki kertoo tutkinta-alueen laajentuneen.

"Ei puhuta enää pelkästään Pohjanmaalta Keski-Suomeen ulottuvasta alueesta vaan tapauksia on laajemminkin."

Epäillyn törkeän eläinsuojelurikoksen esitutkinta on kesken. Palomäki arvioi esitutkintapöytäkirjan olevan valmis kesäkuuhun mennessä.

"Syyttäjän harkintaan jää, onko kaikki 2 500 lammasta teurastettu laittomasti", Palomäki kertoo. Tapaukseen liittyen ei ole tällä hetkellä ketään kiinniotettuna eikä vangittuna.

MTK:n lammasverkoston puheenjohtaja Tapio Rintala epäilee, että laittomat halal-teurastukset ovat jatkuneet rikostutkinnasta huolimatta.

"Laittomasti teurastettua lihaa myydään edelleen ja yhteydenotot tiloille lampaiden ostamiseksi ovat jatkuneet", Rintala kertoo pettyneenä.

Rintalan tietoon on tullut jopa tapaus, jossa lemmikkilampaita on yritetty ostaa rituaaliteurastuksiin.

Alkuvuodesta uutisoitiin tapauksesta, jossa poliisi tutki laajaa eläinsuojelurikosta liittyen Pohjanmaalla laittomasti teurastettuihin yli 1 300 lampaaseen.

Esitutkinta käynnistyi eläinsuojeluviranomaisen tarkastuksella havaittujen epäkohtien takia.

Törkeästä eläinsuojelurikoksesta epäillään Pohjanmaalla asuvaa keski-ikäistä miestä. Miehen epäillään teurastaneen lampaita siten, että kuolemaan johtava verenlasku on tehty elävälle eläimelle leikkaamalla kurkku auki ilman tainnutusta.

Esitutkinta kohdistui myös lähes kymmenelle lammastilalle, joita epäillään avunannosta törkeään eläinsuojelurikokseen. Koska laittomasti teurastettua lihaa on edelleen tarjolla, voi Rintalan mukaan olla mahdollista, että sitä hankitaan edelleen muun muassa pohjalaistiloilta.

"Tiedossa on myös, että laitonta ja edullista halal-lihaa tulee Baltian maista. On huolestuttavaa, että viranomaisilla ei ole halua puuttua asiaan", Rintala kommentoi.

Rintala ihmettelee, miten on mahdollista, että lampaita menee rekisterin ohi. Rituaaliteurastuksiin myytävät lampaat on merkitty pääasiassa myydyiksi elävinä henkilölle, jolla ei ole enää vuosiin ollut lampaita ja joka ei rekisterin mukaan ole enää eläintenpitäjä. Rintalan mielestä rekisterin pitäisi olla aukoton.

"Suomi on ykkösmaa elintarviketurvallisuudessa, joten kannattaako tällaisen asian takia vaarantaa tuo sijoitus", Rintala kyseenalaistaa.

Lue lisää:

Yli 1 300 lampaan rituaaliteurastuksia tutkitaan Pohjanmaalla: Miehen ja lähes kymmenen lammastilan pitäjän epäillään syyllistyneen eläinsuojelurikoksiin

Pohjanmaalla iso vyyhti laittomia teurastuksia, lampureilta ei heru ymmärrystä eläimiä myyneille tiloille: "Ainakin osan on pitänyt tietää, mikä lampaiden kohtalo on"

EU-tuomioistuin suitsii rituaaliteurastuksia: Uskonnonvapaus ei ole syy joustaa eläinten tainnuttamista koskevasta laista – "Päätös tärkeä Suomenkin kannalta"

Kotimaiselle lailliselle halalille ei riittänyt Savossa kysyntää, koska laitonta saa halvemmalla – Punkalaitumella kauppa muslimien kanssa sujuu jouhevasti

Lue lisää

Cap-uudistuksesta toivotaan syntyvän sopu tällä viikolla – MTK:n huolena turvemaat, paljaan maan kielto, viljelykiertovaatimus ja tuen siirto suurilta pienille tiloille

Salamanisku tappoi viisi jalostusnautaa Leppävirralla – "Tämä on niitä pahimpia painajaisia"

KKV hyväksyi Bernerin ja Belor Agron yrityskaupan

Selkäkipuja valittaa kaksi kolmesta maataloudessa työskentelevästä – lue vinkit riskien vähentämiseen