Maatalous

Komissiolta vaaditaan kirjelmässä valkoposkihanhen siirtämistä metsästettäväksi lajiksi - ministeri Leppä odottaa ministeri Mikkoselta allekirjoitusta

"Olen kyllä pettynyt, että jouduin palaamaan tänne tämän saman hanhiongelman takia, johon ei ole ratkaisua saatu."
Lari Lievonen
Ministeri Jari Leppä vieraili Polvijärvellä torstaina. Hän vaatii karkotustoimien tehostamista ja lintujen ravintona hyödyntämisen sallimista.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) haluaa, että ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) allekirjoittaa hänen kanssaan avoimen komissiolle osoitetun kirjeen. Siinä edellytetään valkoposkihanhen siirtämistä lintudirektiivin lajiliitteeseen, joka sallisi sen metsästyksen.

"Olen toimittanut kirjeen ministeri Mikkoselle torstaina ja toivon tietysti, että hän allekirjoittaa sen, jotta asia saadaan etenemään."

Leppä tapasi torstaina Pohjois-Karjalassa polvijärveläisiä viljelijöitä valkoposkihanhiongelman tiimoilta. Hän huomautti, että komissio on tehnyt merimetson osalta muutoksia lintudirektiivin liitteisiin 1990-luvulla.

Hän ei ole valmis esittämään valkoposkihanhea riistalajiksi ennen lintudirektiivin liitteen muutosta. "Viljelijöille lintujen aiheuttamista vahingoista maksettavien korvausten maksatus ei saa vaarantua tai keskeytyä."

Mikkonen kertoi MT:eelle avustajansa välityksellä saaneensa Lepän kirjelmäehdotuksen.

"Tutustumme siihen ja selvitämme myös kirjelmöinnin mahdollisuutta yhtenä monien toimien rinnalla, joita ympäristöministeriö on mahdollistanut ja ollut mukana toteuttamassa viime syksystä lähtien."

Viime vuonna samoihin aikoihin sekä Leppä että Mikkonen vierailivat Kiteellä ja aiheena oli valkoposkihanhiongelma. Pian tämän tapaamisen ja kevätmuuton massiivisten vahinkojen jälkeen perustettiin molempien ministeriöiden yhteinen hanhinyrkki.

Leppä kertoi torstaina olevansa pettynyt, että joutui palaamaan Pohjois-Karjalaan saman ongelman takia, johon ei ole ratkaisua saatu. "Ratkaisemista on vauhditettava. Hallinnon päätehtävä on turvata ihmisten arki ja elinkeinon harjoittamisen mahdollisuus. Hanhinyrkki teki erinomaista työtä."

Hän vaatii karkotustoimien tehostamista ja lintujen ravintona hyödyntämisen sallimista.

Myös eduskunnassa luodaan painetta hanhiongelman ratkaisemiseksi. Keskustan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenet jättivät torstaina kirjallisen kysymyksen valkoposkihanhien ampumis- ja äänikarkotuskeinojen vaikutuksien tutkimisesta ja saaliin hyödyntämisestä.

Kansanedustajat haluavat tietää ministeri Mikkoselta, aiotaanko ampumisen ja muiden äänikarkotteiden vaikutusta pesimälinnustoon tutkia tänä keväänä.

He peräänkuuluttavat hallitukselta toimia sallia poikkeusluvilla ammuttujen valkoposkihanhien lihan hyödyntäminen ravintona jo tulevalla syysmuutolla.

Lue lisää:

Valkoposkihanhen siirto riistalajiksi taas esillä – "Riistalajina se olisi syötävissä, mutta poikkeuslupaa tarvittaisiin silti ampumiseen", pohti ministeri Mikkonen

Ministeriöiden erimielisyys valkoposkihanhiasian hoitamisessa kiinnitti kansanedustajien huomion – "Viljelijöiden kannalta tilanne on tuskastuttava"

Lue lisää

Hallinto-oikeus hylkäsi Luonnonsuojeluliiton valituksen Pirkanmaalle myönnetyistä karhuluvista – valittajat pettyivät oikeuden tulkintaan

Viljelijöillä on keinot ja yhteisymmärrys valkoposkiongelman hoitoon – Varsinais-Suomen ely-keskukselta odotetaan tukea ratkaisulle

Lisää uutta tietoa peltojen päästöistä

Karhujahti on kestänyt nyt viitisen viikkoa ja saaliiksi on saatu 349 kontiota – "Metsästys saattaa pysäyttää karhukannan kasvun, mutta se ei leikkaa kannan kokoa"