Maatalous

Uusi kylvökone viivästyi koronan vuoksi, kylvöt alkutekijöissään – katso videolta miten kone pääsi maanantaina vauhtiin

Sastamalainen Tapio Nuutila pääsi maanantaina jatkamaan kylvöjä sateiden jälkeen. Edessä oli sata hehtaaria kylvettävää.
Rami Marjamäki
Tapio Nuutilan kylvökone on ensimmäistä kevättä käytössä. Aisaan kiinnitetty radio-ohjattava nosturi helpottaa koneen lastausta ja nopeuttaa työtä.

Tilanne on hyvin heikko, luonnehtii sastamalainen Tapio Nuutila maanantaina puoliltapäivin. Toukokuun viimeisenä päivänä Nuutilan 118 hehtaarin kylvöurakasta oli valmiina kymmenkunta hehtaaria.

"Siitäkin ihan kohtalaisen isoilla aloilla ei kasva mitään, koska vettä seisoo pellolla useammassa kohdassa."

Viime viikon keskiviikkona Nuutilan tilan sademittariin kertyi vettä 30 milliä. Se oli kuitenkin vain loppunäytös viikolle, jonka aikana satoi kaiken kaikkiaan reilut 100 milliä.

Poikkeuksellisesta sademäärästä kertoo sekin, etteivät läheisen, Kokemäenjokea patoavan Kaukolan voimalaitoksen tulvaluukut ole Nuutilan muistin mukaan olleet yhtä paljon auki kuin nyt.

"Sen seurauksena peltoni tulvii välittömästi voimalaitoksen alapuolella. Voi olla, että se aiheuttaa tulvia myös alempana Huittisten seudulla", Nuutila pohtii.

Nuutilan kylvöjä eivät ole hidastaneet yksinomaan kevään sateet ja märkyys. Hän oli tilannut täksi kevääksi uuden kylvökoneen, jonka toimitus viivästyi kuukaudella luvatusta. Syynä viivästykseen oli koronan aiheuttama komponenttipula.

Itse koneesta Nuutilalla ei ole huonoa sanottavaa. "Toimii hyvin", hän kiittelee ja kehuu erityisesti sen aisan radio-ohjattavaa nosturia.

Maanantaina Sastamalassa aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta ja uusi kylvökonekin pääsi jälleen tositoimiin. Työn alla oli 13 hehtaarin lohko, jolle Nuutila kylvää mallasohraa.

Mallasohran ohella viljelyssä on tänä vuonna kauraa ja kevätvehnää. Vaikka kylvöt ovat myöhässä, Nuutila ei ole muuttanut kylvösuunnitelmiaan.

Jos poutasää tämänhetkisten sääennusteiden mukaisesti jatkuu seuraavan viikon ajan, kylvöt alkavat olla jo varsin hyvällä mallilla, hän arvioi.

"Toki tämä on yksin tehden hidasta, mutta nelimetrinen kone tietysti nopeuttaa työn sujumista entiseen kolmimetriseen koneeseen verrattuna."

Lue myös:

Väderstad kommentoi: "Kylvökoneet saatu toimitettua ajallaan Suomeen"

Kouvolassa päästiin rehuntekoon ennätysvarhain – Jos nyt ei tule hyvää satoa, ei koskaan

”Pelloilla ennennäkemättömän märkää” – keskiviikon sade pidensi kylvöjen pakkotaukoa entisestään

Sade keskeytti kylvöt käytännössä täysin – osassa maata kylvöt ovat vielä alkutekijöissään, tilojen ja alueiden välillä isot erot

Lue lisää

Syyskylvöisten kasvien kauppa on jo alkanut – siemenet tilattava ajoissa, jotta halutun lajikkeen saa varmasti

"Kevytmuokatut ja suorakylvetyt alat kärsivät sateista eniten" – Laihialla kylvökausi venähti kuukaudeksi

Katso video: Varhaiskaalia nostetaan käsin Sulkavalla

Kylvöt etenevät kiivaasti kohti loppua – monin paikoin peltoja on jouduttu kylvämään uudelleen siementen mädännyttyä märässä maassa