Maatalous

Merikotkan poikasella todettiin lintuinfluenssa Närpiössä

Aiemmin Kirkkonummelta löytyi kaksi samaan virukseen kuollutta merikotkan poikasta. Lintuinfluenssatapauksia on myös varmistunut ainakin Lappeenrannassa, Imatralla ja Tohmajärvellä
Kari Kytö
Alkukesän kolmas merikotkan lintuinfluenssatapaus on varmistunut Närpiössä

Alkukesän kolmas merikotkan lintuinfluenssatapaus on varmistunut Närpiössä, Pohjanmaalla, kertoo Ruokavirasto.

Pesästään kuolleena löytyneellä merikotkan poikasella todettiin Ruokaviraston tutkimuksissa korkeapatogeeninen H5N1-tyypin lintuinfluenssa.

Aiemmin Kirkkonummelta löytyi kaksi samaan virukseen kuollutta merikotkan poikasta. Lintuinfluenssatapauksia on myös varmistunut ainakin Lappeenrannassa, Imatralla ja Tohmajärvellä

Tapaus on ensimmäinen Länsi-Suomessa kuluvan epidemian aikana varmistunut lintuinfluenssatapaus.

Etelä- ja Itä-Suomessa on varmistunut yhteensä kolmisenkymmentä lintuinfluenssatapausta luonnonvaraisissa linnuissa, mutta oletettavasti tautia esiintyy enemmän ja muuallakin maassa.

Meneillään oleva lintuinfluenssaepidemia on yksi pahimmista Euroopassa koskaan todetuista Ruokaviraston mukaan.

Ruokavirasto suosittelee pitämään siipikarjan ja muut linnut sisällä tai verkolla suojattuina, kunnes tautitilanne helpottaa.

Lintuinfluenssaan viittaavista tautiepäilyistä, kuten luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista ja yksittäisistä kuolleista petolinnuista, tulee ilmoittaa virkaeläinlääkärille.

Jos oireita havaitaan siipikarjassa tai muissa vankeudessa pidettävissä linnuissa, on asiasta välittömästi ilmoitettava virkaeläinlääkärille.

Luonnonvaraisia lintuja tai niiden ruokintapaikkoja käsiteltäessä on syytä noudattaa hygieenisiä toimintatapoja, kuten käyttää suojakäsineitä ja pestä kädet huolellisesti.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen luonnonvaraiseen lintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

Lue lisää

Lintuinfluenssaa löytynyt valkoposkihanhesta myös Helsingissä – ihmisille ei välitöntä vaaraa mutta kuolleisiin lintuihin ei pidä koskea

Siipikarjaa saa jälleen ulkoiluttaa, tautisuojausta ei pidä unohtaa – vesilintujen kevätmuutto lisää lintuinfluenssariskiä

Ensimmäinen korkeapatogeeninen lintuinfluenssa löydetty Suomessa – todettiin valkoposkihanhella Helsingissä

Lintuinfluenssa räjähtänyt käsiin Saksassa – viikossa tauti levinnyt kymmenille tiloille