Maatalous

Vanhoja viljavarastoja syödään tyhjiksi ensi talvena, tämän syksyn ohra- ja ruissato eivät yksin riitä

Rypsi- ja rapsisadon ennustetaan olevan yhteensä 48 miljoonaa kiloa. Pelkästään suurin ostaja käyttää vuodessa 130 miljoonaa kiloa.
Carolina Husu
Ohrasato jäänee kotimaan kulutusta pienemmäksi.

Luonnonvarakeskus Luke ennusti perjantaina kotimaan viljasadon määräksi 3,1 miljardia kiloa.

Luken ennusteessa ohra- ja ruissato jäävät pienemmiksi, mitä Vilja-alan yhteistyöryhmän Vyr viljataseissa yleensä niiden vuosittainen kulutusmäärä on.

Ruista on kuitenkin hyvin varastoissa edellisiltä vuosilta. Ohran varastot viime vuodelta ovat melko pienet.

Pienentyneestä kylvöalasta huolimatta ruissato voi yltää yli 70 miljoonaan kiloon, kun syysruis pystyi hyödyntämään alkukevään kosteuden kasvuunsa, Luke arvioi.

Varastoissa ruista on ennestään, joten vuosittainen 100 miljoonan kilon kysyntä saadaan katettua.

Ohraennuste on noin 1 240 miljoonaa kiloa. Ohraa kuluu Suomessa vuodessa lähes 1 400 miljoonaa kiloa. Vanhat varastot kolutaan siis ensi talvena tyhjiksi.

Kauran satonäkymät, noin 1 030 miljoonaa kiloa, ovat keskimääräiset. Vanhojen varastojen kanssa kauraa riittäisi näin vientiinkin normaali määrä.

Vehnän satoarvio on noin 760 miljoonaa kiloa. Määrällisesti se riittää hyvin kotimaan käyttöön. Laatu ratkaisee leipävehnän tarjontatilanteen.

Rypsi- ja rapsisato kävivät viime vuonna pohjalukemissa, sato jäi pienimmäksi yli neljäänkymmeneen vuoteen.

Tänä vuonna lasku kääntyy nousuun viljelyalan kasvun myötä. Viime vuoteen verrattuna satoa voidaan saada kaksinkertainen määrä, tosin kymmenen vuoden keskisatomäärästä jäädään silti vielä kolmannes.

Yhteensä rypsiä ja rapsia tulisi 48 miljoonaa kiloa. Pelkästään jo suurin ostaja käyttää vuodessa 130 miljoonaa kiloa.

Kaikkiaan viljasadosta ennustetaan keskimääräistä heikompaa. Poikkeuksellisen pieni se ei vielä ole, vaikka kasvukausi on monelta osin ollut poikkeuksellinen. Toukokuu oli sateisin vuosikymmeniin ja keskikesällä on rikottu helleputkiennätyksiä.

Vuonna 2018 viljasato jäi 2,7 miljardiin kiloon. Se oli silloin pienin viljasato 26 vuoteen ja johtui kuivasta kesästä. Viime vuonna sato oli 3,4 miljardia kiloa ja vuonna 2019 se oli 4 miljardia kiloa.

Maailmalla satoennusteita on kesän edetessä hiukan laskettu, mutta ne povaavat edelleen ennätyssuurta satoa. Myös kulutus on ennätyssuurta.

Lue myös:

Luke: 3,1 miljardin kilon viljasato mahdollinen, sato jää keskimääräistä heikommaksi

MT:n satoennuste: Ohrasta voi tulla pulaa, rapsin tuontitarve iso

Lue lisää

Maito ja sianliha halpenevat, tulvat voivat muuttaa tilannetta

Luke: 3,1 miljardin kilon viljasato mahdollinen, sato jää keskimääräistä heikommaksi

Hyvästit huippusadoille: ”Ohran ja kauran hehtaarisadot jäävät 1 000–2 000 kiloa pienemmiksi kuin hyvänä vuonna" – ”Nyt vettä tarvitaan lisää ja nopeasti"

Viljojen pääverson sato voi jäädä heikoksi helteiden takia