Maatalous

Satoa joudutaan jättämään mätänemään Britanniassa – syynä brexit

Britanniassa brexitin vaikutukset alkavat näkyä maatiloilla. Euronews-verkkolehti kertoo, että hedelmiä ja vihanneksia joudutaan jättämään mätänemään, koska ulkomaista työvoimaa ei maahan saada.
Jaana Kankaanpää
Brittiläisten maatilojen vihannes- ja hedelmäsato mätänee, koska työvoimaa on vaikea saada maahan brexitin jälkeen.

Maanviljelijät ovat kertoneet Euronewsille, että vapaan liikkuvuuden rajoituksilla on ollut ”tuhoisa” vaikutus. Ulkomaisten poimijoiden palkkaaminen Itä-Euroopasta on nyt paljon vaikeampaa.

Esimerkiksi Englannin etelärannikolla sijaitseva Barfoots of Botley -maatalousyritys kertoo jutussa joutuneensa jättämään 750 000 kesäkurpitsaa mätänemään työvoimapulan takia.

”Tilanne on odotettua pahempi. Jos tämä jatkuu, se pakottaa tekemään vaikeita päätöksiä tilan tulevaisuudesta”, sanoo toimitusjohtaja Julian Marks Euronewsille.

Tangmeren lentokentän taimitarhoilla on luotettu itäeurooppalaisiin kausityöntekijöihin jo 33 vuoden ajan.

”Brexitin jälkeen on enemmän esteitä ja byrokratiaa, kun tänne tulee töihin. Meillä on 72 työntekijää vähemmän kuin viime vuonna. Sato ehtii ylikypsäksi ennen kuin sitä ehditään poimia”, sanoo lehdelle tilan toimitusjohtaja Gerrard Vonk.

Vonkin mielestä perimmäinen syy työvoimapulaan on brexitissä koronan tuomien matkustusrajoitusten sijaan. Vonk peräänkuuluttaa kampanjaa, jolla työvoima saadaan palaamaan maahan.

Viime vuonna Boris Johnsonin hallitus käynnisti Pick for Britain -kampanjan, mutta sen tarkoituksena oli kannustaa pandemian vuoksi työttömiksi jääneitä brittejä täyttämään siirtotyöläisten jättämä aukko.

Euronewsin artikkeli

Lue lisää

Britannia haluaa EU:n takaisin brexit-pöytään ja Pohjois-Irlantiin uuden kattauksen – EU ei lämpene kutsulle

Kausityön pitää olla reilua – työn reiluus ei ole kausiluonteista, painottavat MTK ja Töitä Suomesta Oy

Biden rakentaa länttä uudelleen

Brexit-kiistely jatkuu edelleen: EU varoittaa Britanniaa yksipuolisten toimien seurauksista