Maatalous

Yli 600 villisiasta on lähetetty Ruokavirastolle näytteet tutkittavaksi afrikkalaisen sikaruton varalta – määrä noussee tuhanteen tänä vuonna

Suomi on toistaiseksi välttynyt ASF:ltä, jota esiintyy Baltiassa ja Keski-Euroopassa.
Lari Lievonen
Kuvituskuva tarhatuista villisioista.

Suomen Sikayrittäjät ry ei ole tyytynyt vain korulauseilla kannustamaan metsästäjiä villisikajahtiin afrikkalaisen sikaruton (ASF) torjumiseksi. Viime viikon maanantaina yhdistys järjesti palkitsemistilaisuuden villisikojen metsästyksessä ansioituneille metsästysseuroille Lappeenrannassa.

Pääpalkinnon 5 000 euroa sai Virolahden Metsästysseura. Sen saalismäärä tammi–elokuussa oli valtakunnan suurin. Tilaisuudessa palkittiin yhteensä yhdeksän seuraa sekä Metsästäjäliiton Kymen piiri.

Sikayrittäjät ovat käyttäneet satoja tuhansia euroja vuoden 2017 jälkeen muun muassa kaadetuista villisioista maksettaviin toiminta-avustuksiin, villisikojen aitauspyynnin kehittämiseen ja metsästysseurojen palkitsemiseen.

"Tämä on kuitenkin pieni satsaus sen rinnalla, jos tauti pääsisi Suomeen. Silloin puhuttaisiin kymmenien miljoonien eurojen vahingoista sekä rajoituksista, joista kärsisivät muutkin kuin sikayrittäjät", sanoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Ari Berg.

"Metsästäjät ovat kiitoksensa ansainneet. Haluamme omalta osaltamme kannustaa heitä jatkamaan villisikakannan ympärivuotista verottamista edelleen", Berg jatkaa.

Suomi on toistaiseksi välttynyt ASF:ltä, jota esiintyy Baltiassa ja Keski-Euroopassa. Maa- ja metsätalousministeriö ja Ruokavirasto johtavat sikaruton vastaista työtä Suomessa. Tilanne on juuri nyt rauhallinen, eikä tautiepäilyjä ole Suomessa ollut viime aikoina

Toiminta-avustusta maksetaan metsästysseuralle jokaisesta ammutusta villisiasta, joka on lähetetty Ruokavirastolle tutkittavaksi ASF:n varalta. Avustus on tällä hetkellä suuruudeltaan 137 euroa.

Ruokaviraston tilaston mukaan tähän mennessä vuotta ASF-näytteitä on toimitettu yli 600 villisiasta. Viime vuoden lukema oli 937 näytettä. Vuonna 2015 näytteitä toimitettiin 171 kappaletta.

Palkitsemistilaisuudessa mukana ollut maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio uskoo, että tuhannen näytteen rajan ylittyy tänä vuonna.

Osa metsästäjistä toivoisi, että villisikakanta pyrittäisiin pitämään elinvoimaisena. Metsästäjäliiton kenttämestari Chris Karppinen toi terveisensä tilaisuuteen ja totesi, liiton näkemyksen mukaan kanta tulee pitää pienenä aktiivisella metsästyksellä.

Lue myös:

Metsästäjiä koulutetaan villisikojen metsästyksessä – Metsästäjäliitto sai MMM:ltä hankerahoituksen kahdelle vuodelle

Villisikojen kanta räjähti 30 vuodessa - saksalaistila huolissaan ASF:stä

Ruokaviraston ohjeet AS- ja trikiinivirusnäytteiden käsittelyyn ja lähettämiseen

Lue lisää

Verkkouutiset: Tonneittain kuolleita kaloja ja äyriäisiä ajautui rantaan Espanjassa – ympäristökatastrofin syynä paikallinen sikateollisuus

Asiantuntija: ASF leviää vääjäämättä länteen, seuraavaksi tulilinjalla Ranska ja Luxemburg

Risto Lahden mielestä jokainen kivi on nyt käännettävä sikatilojen ahdingon ratkaisemiseksi: "Keinovalikoimassa oltava myös sopeuttamistuki tuotantolinjan vaihtamiseen"

Jo joka kolmas emakko saa hoitaa porsaansa vapaaporsituskarsinassa, MT:n lihataloille tekemä kysely kertoo