Maatalous

EU-komissio laajentaa kriisitukea viinille, hedelmille ja vihanneksille

Tukipaketti tarjoaa apua sääolosuhteista kärsineille viljelijöille.
Sanne Katainen
Hedelmien ja vihannesten tuottajaorganisaatiolle tarjotaan kompensaatiota, jos kokonaistuotto romahtaa luonnonkatastrofien, ilmaston tai kasvitautien takia.

Euroopan komissio laajentaa EU:n kriisitukea viinille, hedelmille ja vihanneksille, kertoo IHS Markit. Tukipaketin on tarkoitus auttaa vaikeista sääolosuhteista kärsineitä viljelijöistä. Tuki on jatkoa aiemmin myönnetylle koronapandemian elpymistuelle.

Tukipaketti on tarpeen, sillä koronaviruksen taloudellisten vaikutusten lisäksi maatalous kärsi sääolosuhteista johtuvia tappioita, sanoo EU:n maatalouskomissaari Janusz Wojciechowski.

Hedelmien ja vihannesten osalta EU:n tuki tuottajaorganisaatioille tulee olemaan vähintään 85 prosenttia edellisen viitekauden tuotannon arvosta. Kompensaatiota tarjotaan, jos kokonaistuotto romahtaa luonnonkatastrofien, ilmaston tai organisaation hallitsemattomissa olevien kasvitautien takia.

Viinituotannon osalta korona-apupakettia jatketaan vuoden 2022 lokakuun puoliväliin.

Komissio tiedotti tukipaketista keskiviikkona 6. lokakuuta ja tukipaketti astui voimaan välittömästi. Parlamentilla ja maatalous- ja kalastusneuvostolla on kaksi kuukautta aikaa vastustaa toimenpiteitä.

Lue lisää

14 EU-jäsenmaata vaatii apua sikasektorille – komissio lupaa harkita yksityisen varastoinnin tuen avaamista

Metsäpolitiikka täytyy pitää kansallisissa käsissä ja metsiä tarkastella monesta näkökulmasta, EU-maiden ministerit muistuttivat

Uutistausta: Elämäntapaviljelijä maatalouskomissaarina – kritiikki Wojciechowskia kohtaan kasvaa

Yhdysvaltojen maatalouden koronatuet valuneet maissivyöhykkeelle — oregonilainen erikoiskasvitila pärjää ilmankin: "Emme ole koskaan olleet mitään tukiaisviljelijöitä"