Maatalous

Tilastotiedot pahasti alakanttiin – pedot ovat tappaneet selvästi riistavahinkorekisteriin merkittyä enemmän nautoja

Riistavahinkorekisteriin merkitään vain sellaiset vahingot, joista on haettu korvausta. Pelkästään yksi karjatila Rantsilassa menetti pedoille neljä kertaa tilastoitua enemmän nautoja.
Seppo Rintelä
Sudet ovat vieneet Siikalatvan Rantsilassa karjatilaa pitävältä Aapeli Kokkoselta jopa 45 nautaa tänä kesänä.

Riistavahinkorekisterin tiedot eivät anna kattavaa kuvaa riistavahinkojen määrästä. Maaseudun Tulevaisuudessa (MT 24.11.) kerrottiin, että elokuun jälkeen pedot ovat tappaneet Suomessa kahdeksan nautaa.

Tämä ei kuitenkaan anna todellista kuvaa riistavahingoista, sillä luku sisältää vain riistavahingoiksi ilmoitettujen eläinten määrän.

"Tilasto ei kerro koko karua totuutta", Siikalatvan Rantsilassa karjatilaa pitävä Aapeli Kokkonen sanoo MT:lle.

Kokkosen mukaan sudet ovat vieneet yksistään hänen tilaltaan elokuun jälkeen 29 hiehoa. Kokkonen kertoo, että koko laidunkauden aikana sudet ovat tappaneet tilalta 32 nautaa, joiden ruhot on löydetty. Niiden lisäksi 12 eläimen on havaittu kirjanpidon perusteella olevan kateissa.

Petovahinkojen hinta on Kokkosen mukaan noin 40 000 euroa.

Kokkosen mukaan nykyinen laidunkausi on ollut susivahinkojen suhteen täysin poikkeuksellinen.

"Tämä vuosi on todellakin ollut edellisiä pahempi. Kymmenen vuotta sitten meillä meni viimeksi yksi eläin suden suuhun. Mietitään, voiko ensi kesänä laiduntaa ollenkaan"

Kokkosella ei ole tarkkaa tietoa tilan ympäristössä liikkuvien susien määrästä. Hänen asentamansa riistakamerat ovat napanneet yhdellä kertaa samaan kuvaan kaksi sutta.

"Nyt olisi tärkeää saada kaatolupia. Sudet ovat niin kesyjä, että ne eivät pelkää mitään. Etenkin pihoihin tulevat ongelmasudet olisi saatava pois", Kokkonen sanoo.

Petovahinkojen ehkäisemiseksi on nähty tilalla myös vaivaa.

"Lyhensimme laidunkautta. Toinen porukka otettiin kuukausi aiemmin kotia laitumelta mitä oli alun perin tarkoitus. Toisen porukan luona laidunkauden lopun poltimme nuotiota ja mahdollisuuksien mukaan olimme myös yövartiossa."

Ensi kesäksi jokaiselle laitumelle pystytetään Kokkosen mukaan petoaidat. Tarkoitus on hankkia myös neljä laumanvartijakoiraa suojelemaan karjaa susilta.

Siikalatvan maaseutujohtaja Mikko Äijälä vahvistaa Kokkosen tiedon löydettyjen eläinten määrästä. Hän kertoo Luonnonvarakeskuksen arvioineen maaliskuussa, että Haapaveden, Siikalatvan, Pyhännän ja Vaalan alueella elää useita susilaumoja.

"Tämä on susirikasta aluetta", Äijälä kuvailee.

Riistavahinkorekisterin alakanttiin tilastoidut vahinkomäärät selittyvät Äijälän mukaan sillä, että rekisterissä näkyvät vain sellaiset vahingot, joista on haettu korvausta.

MT on nähnyt vakuutusyhtiölle toimitetut materiaalit susien tappamasta karjasta.

Lue myös: Susivahinkojen saldo 170 000 euroa – riistavahinkorekisteriin kirjattu 21 koiravahinkoa, 199 tapettua lammasta ja 8 nautaa elokuun alun jälkeen

25.11. klo 19:53: Täydennetty petovahinkojen ehkäisyyn liittyviä tietoja.

Lue lisää

Tällaisia tiloja monimuotoisuuden ylläpito Suomessa tarvitsee: Jyrki Peltolan laiduntava karja hyödyttää monia kasveja, hyönteisiä ja lintuja – ja nyt hänellä on laitumiltaan vakava viesti

Laidunnuksesta maksetaan tuottajille ekstraa Hollannissa ja Norjassa – isonkin karjan laidunnus onnistuu hyvillä kulkureiteillä ja nurmiseoksella

Yli 70 prosentilla lypsylehmätiloista karja pääsee laitumelle

"Susien röyhkeys maatilojen ympäristössä kasvanut" – MTK vaatii kannanhoidollisen metsästyksen sallimista