Maatalous

Elintarvikeketjulla on vuodenvaihteeseen saakka aikaa hoitaa sopimusjoustot kuntoon, vaatii ministeri Leppä – "Minulla on mitta täysi, nyt täytyy tapahtua"

Jos sopimuksiin ei saada markkinaehtoisesti joustoa, työ tehdään lainsäädännöllä ja käytetään niin paljon juristivoimaa, että laki saadaan voimaan, totesi ministeri.
Jaana Kankaanpää
Ministeri Jari Leppä haluaa tuottajien ja teollisuuden sekä teollisuuden ja kaupan välisiin sopimuksiin joustoa.

Elintarvikeketjulla on vuodenvaihteeseen saakka aikaa laittaa sopimusjoustojen valmistelu käyntiin, totesi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) puolueensa K-Studio -ohjelmassa Facebookissa tänään torstaina.

Leppä luetteli, että nyt on saatettava kuntoon tuottajien ja teollisuuden sekä teollisuuden ja kaupan väliset sopimukset ja niihin joustoa.

"Nousseet kustannukset on saatava siirrettyä sopimuksiin kustannusindekseillä, joille määritellään laukeamiskynnys, kun kustannukset ylittävät tietyn rajan. Tällaisia ei ole elintarvikemarkkinoilla, mutta esimerkiksi kuljetusalalla on polttoaineen hinnalle."

Leppä ilmoitti, että hänen mitta on täysi, nyt täytyy tapahtua. "Jos vuodenvaihteeseen mennessä minulla ei ole tiedossa, että näitä sopimusjoustoja ja kustannusindeksejä valmistellaan, tämä työ tehdään lainsäädännöllä ja käytetään niin paljon juristivoimaa, että laki saadaan voimaan."

Hän ihmetteli, että vielä kaksi viikkoa sitten kaupan edustajat olivat ilmoittaneet olevansa valmiita sopimusjoustoihin ja kustannusindekseihin, mutta tänään torstaina nämä puheet oli vedetty takaisin.

Leppä keskusteli ohjelmassa kotimaisesta ruuantuotannosta Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessorin Heikki Lehtosen kanssa.

Lue lisää:

Kauppa ei lähtisi korjaamaan ruokaketjua lainsäädännöllä – K-ryhmän Hovi: "Mitä enemmän keskusteluja, sen helpompaa on ratkaista asiat", S-ryhmän Laine: "Yksi standardimalli tuskin toimisi kaikkiin tuoteryhmiin"

Kauppa: "Ruokaketjun kaikkien osien pitää olla kannattavia" – Alan toimijat miettivät nyt, tarvitaanko sopimuksiin kriisipykälä, alalle joku uusi mekanismi vai jotakin muuta

Lue lisää

Alkutuotannon kustannusahdingon helpottaminen etenee "tuskastuttavan hitaasti" – ministeri Leppä kutsuu seuraavaksi koolle rahoitusalan edustajat

MTK:n johtokunta vaatii maatalouden kustannuskriisiin nopeita ratkaisuja – "Jos markkina ei toimi hyvällä, on se pantava toimimaan kovin keinoin"

Viljelijän aseman paraneminen jää haaveeksi cap-uudistuksessa – ratkaisut täytyisi etsiä kilpailulainsäädännön puolelta ja markkinoilta

Maatalouden yrittäjätulo jäi viime vuonna ennustettuakin huonommaksi arvioi PTT – lasku asettuu 20 ja 36 prosentin väliin, kustannukset nousivat ja viennin kasvu taittui