Maatalous

Utukka, Usva ja Ukkonen ovat ranualaiselle maitotilalle onnekas sattuma: kolme hyväsukuista lehmävasikkaa yhdellä poikimisella

Tilan ensimmäisiä kolmosia osattiin odottaa, sillä eläinlääkäri oli ultrannut Lammi-lehmän odottavan vähintään kaksosia.
Marjo Kuha
Kolmosvasikat syntyivät 9. tammikuuta Karjakummun tilalla Ranualla.

Ranualaisella Karjakummun tilalla koettiin viime sunnuntaina historiallinen hetki, kun 7-vuotias holsteinlehmä Lammi poiki kolmosvasikat.

Aiemmin tilalla ei ole vastaavaa tapahtunut, mutta kaksosia karjaan on syntynyt useita. Myös kolmosten emä Lammi on poikinut kaksoset pari vuotta sitten. Tyttäret Sade ja Sumu jäivät omaan karjaan kasvamaan. Samoin tapahtunee kolmosille.

"Lammi oli siemennetty sukupuolilajitellulla siemenellä, ja kaikki kolme vasikkaa ovat lehmiä. Ehdottomasti jäävät omaan karjaan", kertoo maidontuottaja Mauri Kuha tyytyväisenä.

Kolme hyväsukuista lehmä-vasikkaa yhdellä kerralla on maitotilalle melkoinen lottovoitto.

Kolmosista kertoi ensimmäisenä Lapin Kansa.

Lammin poikiminen sujui hyvin. "Kaksi vasikoista tuli itsekseen, mutta kolmatta piti auttaa", Kuha kertoo.

Kolmoset olivat melko tasakokoiset: pienin painoi 24 kiloa ja suurin 27 kiloa. Nimikseen kolmoset saivat Kuhan tyttärien nimeäminä Utukka, Usva ja Ukkonen.

Kolmoset ovat lehmillä harvinaisia. Heli Härkösen vuonna 2018 Savonia ammattikorkeakouluun tekemän opinnäytetyön mukaan kolmosten todennäköisyys lehmillä on 0,01 prosenttia. Kaksosia kaikista lehmien poikimisista on 2,3 prosenttia.

Vuonna 2021 tuotosseurantakarjoihin syntyi ProAgrian tietojen mukaan kolmoset 25 kertaa. Näistä kahdettoista olivat kaikki elossa ainakin rekisteröintiin asti.

Lammi-lehmä on lypsänyt neljä kautta hyvällä keskituotoksella. Sen elinikäistuotos on tällä hetkellä lähes 80 000 kiloa. Myös sen emä Jää oli hyvä lehmä, joka teki vuonna 2017 silloisen Suomen vuosituotoksen ennätyksen. Jäältä saatiin alkiohuuhtelussa 21 alkiota.

Vasikoiden isä on VH Tirsvad Benz Backup.

Karjakummun tilalla on kaksi robottia ja noin 120 lypsävää.

Lue myös:

Vasikkasuma yllätti maitotilan Vieremällä: 90 lehmän karjaan syntyi koronavuonna kahdettoista kaksoset

Paltamoon saatiin harvinaiset lehmäkolmoset: "Tunteella toimittiin, että jäivät henkiin"

Marjo Kuha
Meiju Kuha reippaiden kolmosten seurassa.
Lue lisää

Tutkijat selvittivät: Vasikat oppivat käyttämään käymälää kymmenessä päivässä – vessakoulutuksella voidaan vähentää maidontuotannon päästöjä

Välitysvasikoista yli puolet tarvitsee mikrobilääkitystä – kolmanneksella on hengitystietulehdus kasvatustilalle tullessa

Vasikkasuma yllätti maitotilan Vieremällä: 90 lehmän karjaan syntyi koronavuonna kahdettoista kaksoset

"Kuluttajat tulevat pian vaatimaan tätä lisää", ennustaa ruotsalaistutkija – vasikoiden pitkällä vierihoidolla lukuisia etuja