Maatalous

Matti Lappalainen puolustaa Itämeri-tutkimustaan: "Knuuttila ylikävelee väitösinstituution"

Maatalous 10.08.2018

Lappalainen kokee, että limnologikollega Seppo Knuuttila on muun muassa vääristellyt pulssiaineiston aikajännettä.


Matti Lappalaisen mielestä Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila on antanut tarkoitushakuisesti ymmärtää, että tutkimuksen aineisto on vanha.

MT kertoi aiemmin limnologi Matti Lappalaisen kesäkuussa Oulun yliopistossa tarkastetusta väitöstutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan Itämeren tilan määrää ihmisen toiminnan sijaan pääosin suolavesipulssien taajuuden romahtaminen.

Torstaina Maaseudun Tulevaisuuden verkkosivuilla julkaistussa jutussa Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila kritisoi Lappalaisen tutkimusta. Hän totesi muun muassa, että tutkimuksen pääteesi perustuu vanhaan tietoon.

Nyt Matti Lappalainen haluaa puolustaa tutkimustaan. Toisin kuin Knuuttila totesi, Lappalaisen tutkimuksen aineisto ei hänen mukaansa katkennut vuoteen 2006.

"Knuuttila ei ole vaivautunut kääntämään sivua. Sivulla 89 esittelen kuviossa 19 suuret ja erittäin suuret pulssit aikaväliltä 1900-2014. Pienet ja keskisuuret pulssit on siis jokseenkin merkityksettöminä suodatettu pois", Lappalainen toteaa.

Lappalainen kokee, että limnologikollega Seppo Knuuttila on vääristellyt pulssiaineiston aikajännettä.

"Tällä hän tarkoitushakuisesti antoi ymmärtää, että aineistoni on vanha. Merkityksellisiä suuria tai erittäin suuria pulsseja on esiintynyt vuoden 1977 suuren pulssin jälkeen vasta vuosina 1993, 2003 ja 2014", Lappalainen huomauttaa.

Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija totesi MT:n haastattelussa myös, että 2010-luvun pulssien frekvenssi ja voimakkuus ovat olleet samaa luokkaa kuin 1970-luvulla. Lappalaisen mukaan tämä väite on virheellinen.

"Hän on virastonsa fyysikkojen kanssa laskenut kaikki, pienet ja keskisuuret, mutta happiasioille lähes merkityksettömät pulssit. Knuuttilan sanomassa frekvenssi on suurin piirtein oikein, mutta Gotlanninmeren syvänteisiin ulottuvat määrät ’luovasti’", limnologi kritisoi.

Talven 2014-2015 erittäin suuri pulssi sekä sen jälkeiset keskisuuret pulssit näyttivät Lappalaisen mukaan, että pulssit todella parantavat tilannetta Itämeren tilaa pariksi vuodeksi.

Pulssivälit ovat Lappalaisen mukaan pidentyneet vuodesta 1977 alkaen viisinkertaisiksi. Lappalaisen tekemä tilastollinen testaus on osoittanut vastaansanomattomasti, että vuoden 2015 keskivaiheille mennessä pulssien frekvenssi oli laskenut erittäin merkitsevästi.

"Eräs piirre asiassa on, että Knuuttila ylikävelee väitösinstituution ja siihen kuuluvan esitarkastuksen ja varsinaisen julkisen väitöstarkastuksen", Lappalainen toteaa.

Matti Lappalainen toimii vesiteknologiayritys Vesi-Eko Oy:n hallituksen puheenjohtajana. Yritys myy esimerkiksi kehittämiään vesistöjen kunnostuksessa käytettäviä hapetus- ja ilmastuslaitteita.

Lue lisää:

Syken Seppo Knuuttila Matti Lappalaisen tutkimuksesta: "Vastoin sitä, mitä tiedeyhteisö ajattelee"

Maatalous ei pilaakaan Itämerta – Tuore tutkimus selittää sinilevälautat suolapulssien puuttumisella

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT